Lübnanlı yazar #aminmaalouf kaleminden #uzaktanaşk isimli bu #libretto (bir operanın sözleri ve bu sözlerin bulunduğu kitap) toplam 5 perdeden oluşmaktadır. Karakterlerimiz; Akitanya'nın küçük bir bölgesi olan Blaye'nin prensi ve ozan Jaufre Rudel, Trablus kontesi Clemence ve Gezgin.
I. Perde;
Blaye prensi Jaufre Rudel, kendi sınıfından gençlerin sürdüğü zevk ve eğlence yaşamından sıkılmıştır. Değişik, uzak bir sevdanın özlemini duymaktadır. Arkadaşları onu kınar ve şiirlerine konu ettiği kadının var olmadığını söylerler. Oysa denizlerin ötesinden gelen Gezgin, böyle bir kadının var olduğunu ve onunla karşılaştığını söyler. Jaufre bu kadından başka hiçbir şey düşünmeyecektir artık.
II. Perde;
Doğu'ya geri dönen Gezgin, Trablus Kontes'iyle karşılaşır ve Batıda bir ozan-prensin onu şiirlerinde yücelttiğini ve "uzaktan aşkım" dediğini anlatır. Kadın önce tedirgin olur, daha sonra bu uzak ve tuhaf aşığı düşünmeye başlar ve böylesine bir bağlılığı hak edip etmediğini sorgular.
III. Perde;
Blaye'ye geri dönen Gezgin, artık bu aşkı ve şiirleri Clemence'nin de bildiğini Jaufre'ye söyler. Bunun üzerine Jaufre artık yüz yüze görüşme kararı alır. Hep bekleyerek yaşamak istemez.
IV. Perde;
Denize açılan Jaufre hem "uzaktan aşk"ını bulmak için sabırsızlanıyorum hem de bu karşılaşmadan korkmaya başlar ve sıkıntıdan hastalanır. Trablus'a yaklaştıkça hastalığı da ağırlaşır. Oraya ölüm döşeğinde ulaşır...
V. Perde;
Gemi kıyıya yaklaşınca Gezgin, Clemence'ye gidip Jaufre'nin kendisi için geldiğini ama çok kötü durumda olduğunu söyler. Kaleye sedye ile taşınan prens şiirlerinde yücelttiği kadını önünde görünce yavaş yavaş kendine gelir. Birbirlerine aşklarını itiraf ederler, el ele tutuşurlar ve birbirlerini sevmeye söz verirler... Jaufre kollarında öldüğünde, Clemence tanrıya isyan eder, sonra da yaşananlardan kendini sorumlu tutup manastıra kapanmaya karar verir, artık kimseyi sevmeyecektir. Son sahne, onu dua ederken gösterir; ama sözleri çiftanlamlıdır ve diz çöküp kime dua ettiği, uzaklardaki tanrıya mı yoksa "uzaktan aşk"ına mı seslendiği pek anlaşılmaz.
Toplasanız bir saatte okuyup bitirdiğim bu opera benim kalbimde büyük bir yer edindi. Böyle bir aşkın tarafı olmak ne güzel duygudur kimbilir, kıskandım.. Velhasıl okuyun derim.