2023 8. kitabı
Böyle güzel edebi bir eserle karşılaşacağımı bilsem bu kitabı daha önce elime alırdım. Bu kitap çoğu edebi esere göre daha kolay okunabilir bir şekilde yazılmış. Dil sürçmelerine fırsat vermeden su gibi akıp gidiyor. Gelelim konumuza kitapta Talat ile Fitnat'a geçmeden önce bir aşk hikayesine daha tanıdık oluyoruz. Beğenip sayfaları çevirdiğimizde asıl hikayeye geçiyoruz ki ne hikaye ne aşk bilmem ki hangi cümleler yakışır.Birbirlerini ilk görüşte, birbirlerini gördüklerini bilmeden ki ilk görüşte ada gelen bir aşk.O kadar temiz o kadar masum ki bu aşk hikayesi Talat'ı çeşitli yollara başvurup tebdil-i kıyafetlere zorlayıp günleri kovalamaya itiyor.Fitnat'a ise sevdiği kişinin sevdiği kişi olduğundan habersiz günleri devirtiyor.Tabi böyle sabahlara can feda öyle kara günler geliyor ki hiçbir şey eskisi gibi olmuyor.Fitnat'ın ömrüne akıl sır ermeyen hilelerle nakışlar işleniyor.Yalnız o nakışlar ne yaşmakta duruyor ne o yaşmak başta.Apansız geçen günlerle her iki tarafında canı bağrından deliniyor. Olayların ötesinde kendine yer edinmeye çalışan Ali Bey de bizi çok yaralıyor. O ki bitmek bilmeyen vicdan azabı ile yaşarken elleriyle yüzünü sıvazlayıp bin kere şükredeceği gerçeği öğreniyor ama zaman affetmiyor.Geriye doğru bir bakıyor ki ne el kalıyor ne bir yüz ne de şükredecek bir düş. Bize de öyle yarım kalanlara bir göz yaşı dökmek düşüyor.
Taaşşuk-ı Talat ve FitnatŞemseddin Sami · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202538bin okunma