Pozitif (Güçlü) Agnostisizm
2023 2. kitabı
Tanrının , bir madde mi soyut bir enerjimi , yoksa döngünün başından beri başlangıcın bizzat kendisi mi olduğunu dahi bilemiyoruz. Dolayısıyla birşeyin varlığı yada yokluğu ile ilgili kanaat getirebilmemiz için , öncelikle o şeyin ne olduğunu tam olarak idrak etmiş olmamız gereklidir. Bundan hareketle Tanrı, ne var nede yoktur. Bunu bilemeyiz , bilemedik ve bilemeyeceğiz. Ölüm sonrası hakkında dahi bilgi sahibi değiliz. Fiziksel açıdan ölümü tarif edebiliyoruz. Çalışan bir makinanın sonsuza dek durması ve benzeri şekilde örneklendirebiliyoruz. Ama burada bahsettiğimiz olayda bir bilgisayarı parçalarına ayırdıktan sonra Hard Diskin içerisindeki bilgilerin ve belgelerin nereye gittiğini bilememek ile aynı. Dolayısıyla ölümü tanımak , tarif edebilmek yada en azından sonrası hakkında varsayımlarda bulunabilmemiz için dinler bize bir kaç dogma ipucu bırakıyorlar. Cennet , Cehennem gibi mekanlarda sonsuz bir azap veya ödül gibi. Ama baştada belirttiğim gibi bir şeyi tam olarak anlayabilmek için o şeyin ne olduğunu bilmemiz şarttır. İşte bundan hareketle ölümü bilebilmemiz için onu tecrübe etmeli yada en azından ölümün tam tersi olan yaşamın sırlarını çözmeliyiz. Her iki ihtimal de de bunu diğer insanlar ile paylaşan atacağımız için buda Bilinemezdir. NOT: Bu yazı kitaptan bir alıntı değil kendi şahsi incelememdir. Kitap bu noktalara fazla değinmemiş eklemek istedim
AgnostisizmVolkan Gümüş · Siyah Beyaz Yayınları · 2020174 okunma