2023 160. kitabı
ÖMRÜM . Bu kitap, Cem Karaca' nın sürgünde yaşadığı Almanya yıllarında perde arkasında kalan, kendisinin bile hiç adını anmadığı bir aşkın, Ömrüm dediği kadının hikayesi ve gurbette tekrar yaşama tutunma çabalarının belgesidir. İki bölümden oluşan kitapta ilk bölümde Meral Karaören' den sahici bir aşkı okurken, ikinci bölümde askerden arkadaşı İbrahim Hızlı' dan Almanya yıllarını ve aşklarını okuyoruz fotoğraflar ve belgelerle. Paraya değer vermeyen, an' ı yaşayan, hesap kitap yapmadan harcayıp sonrasını düşünmeyen bir adam Cem Karaca. Aynı zamanda aşktan beslenen biri. İnsanın huzurluyken aşk şarkıları yazabileceğini bilen ve bu huzuru " Meral bacı "  diye başlayıp " Ömrüm " diye bitiren  Meral' de bulan bir adam . Cem Karaca ,ona tek bir yerde Meral dedi; çünkü o Karaca' nın Ömrü, Karakızı, Karacası, Aşkı ve Karısıydı. O tek yer ise Almanca yapmış olduğu albümü Die Kanaken' in 9.şarkısıydı. Meral Hanım' a göre, Cem' in şefkate ve sevilmeye,  kendisininde sevmeye ve sevgiye ihtiyacı vardı. İşte bu ortak sevgi açlığıydı ikisini birleştiren. Karaca' ya şarkılar yazdıran bu aşk, Meral Hanım' ın tüm özverilerine rağmen yaşadıkları çalkantılar ve aldatma ile bu sonu hak etmiyordu bence. Belki de Meral Hanım, o son gece otel odasının kapısını açsaydı Cem Karaca ' ya,  sonları daha mı farklı olurdu acaba?? Haksız yere yaşanılan bir sürgün hayatı, vatandaşlıktan çıkarılma, oğlunun ve  memleketinin hasreti ve atılan yanlış adımlar... Birde kitapta ilk defa okuduğum bir gerçek .  Hepsi ve daha fazlası fotograflar, ki yaşama şahitlik edip bizi o günlere götüren en önemli detay olsa gerek, belgeler ile bizlere sunulmuş. Bir tarihe tanıklık edip eski aşklarına şahitlik ederek, özellikle Almanya yıllarına Cem Karaca' ya arkadaş olmak isterseniz, buyrun satırlara. Keyifle okuyacaksınız .
ÖmrümCeyhun İrgil · Sia Kitap · 202326 okunma