Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Yat, kalk, işe git, siyaset konuş, işten gel, markete uğra, ihtiyaçları al, eve gel, yemek ye, sosyal medyaya bak, haberleri izle, yat, kalk... Rutine bağlanmış hayatlar. Robotlaşmış, ideal yoksunluğu olan, hedefi olmayan, nefes alıp verilen ama yaşanılmayan hayatlar... Kurallar bütünü halinde yaşanan, metroya bile hep aynı kapıdan binilen, çıkarılan eşofmanların aynı şekilde katlanıp hep aynı yere konulan, yemekte hep aynı yere oturulan, camide hep aynı yerde safa durulan rutine bağlanmış yaşam ritmi... Rutin iyidir ama rutin bazen boğar. Değişmeyen, değiştirilmesi dahi düşünülmeyen, değiştirilmesi teklif edildiğinde tepki verilen yaşam modelleri. Amaçsız, gayesiz, hedefsiz, donuk, ruhtan yoksun bir hayat. Ne için yaşıyorsun sorusunun cevabı “ölmediğimiz için yaşıyoruz” olan hayatlar. Rutin iyidir ama bazen boğar. Nefes alıp vermekten, yemek içmekten, konuşuyor olmaktan daha fazla yaşam belirtisi göstermek zorundayız. Kendi ölümümüzü yaşamak istiyorsak başkalarının bize biçtiği hayatını yaşamaktan vazgeçmeliyiz. Bu bir isyan çağrısı değildir ama değişimi yönetme çağrısıdır. Uçurtmayı yükselten rüzgara karşı durmasıdır. Hayatın bize dayattığı bu rutini doğru yönetenler hem madden hem manen yükselirler. Rutinini bozma ama rutinini seni boğmayacak şekle getir. Yoksa moralsiz olacaksın, hayat anlamını yitirecek ve sen yine yat, kalk moduna bağlayacaksın. 1. Yeni insanlarla tanışmaktan korkma, tanımaya çalış, muhabbet et, anla, dinle, yorumla. Ara ara tanımadığın kişilere tanışmak için laf at ama mümkünse karşı cins olmasın. Yaşlılarla otur kalk. Tecrübeden faydalan. Burun kıvırma, üniversite diplomana güvenme. Rutin boğmasın. 2. Doğayla barışık ol. Bağırabileceğin bir yerin her zaman olsun. Yolculuk yaparken dur ve bağır. Ama mümkünse “Seni yeneceğim hayat” şeklinde olmasın. Çünkü hayat hasmımız değil, hısımımız. Hayatla barışık olalım ama ara arada rutini bozalım ve bağıralım. 3. Telefon rehberimizde bulunan ama uzun süredir aramadığımız kişileri arayalım. Bu da rutini bozmak için önemlidir. Nefes alıp vermekten daha fazlasını hatırlatır bize. Akraba ziyareti yapalım. Rutini bozup bayram haricinde de ziyaret edelim. Buluşunca halı saha maçı iyi gider. Ailece görüştüğümüz insan sayısını artıralım. Sabah namazında camiye gidelim. Dinlediğimiz hocayı belli süre değiştirelim. Başka hocayı dinleyince onu aldatmış olmayız. Hiç gitmediğimiz camilere gidip telefonu kapatıp iki namaz arası bekleyelim. Beklerken Kuran okumayı unutmayalım Saydırtmayın işte her şeyi :) arada böyle atar yaparak da rutini bozabilirsiniz. Allah bir ideal uğruna yaşamayı, O’nun seveceği rutini yakalamayı nasip etsin. O’nun sevmediği ne kadar rutin varsa onlardan kurtulmayı ihsan etsin. Rutin çoğu zaman iyidir ama çoğu zaman da boğar. ~Sevdiğim bir Hocam'dan alıntı🌸
··
11 artı 1'leme
·
4.221 görüntüleme
Haseki Hürrem Sultan okurunun profil resmi
Rutinlerden hiç haz etmem her gün birbirinin aynısı olunca çok sıkılıyorum
Yağmur okurunun profil resmi
Rutin bir nimettir. Bazen rutinlerden yakınırız , sevmeyiz,sıkılırız. Ama bir gün Rabbim evden işe gitme rutini arasına bir hastane koyar, o zaman anlarız rutinin nasıl birer nimet olduğunu. En geniş çerçeveden baktığımızda evren, doğa ve çevremizde gördüğümüz canlılık bile rutinler üzerine kurulu. Örneğin, bir ağacın büyümesi için güneşin her gün doğması, belli aralıklarla yağmur yağması ve düzenli olarak topraktan gelen besinleri alması gerekiyor. Benzer şekilde biz insanların da hayatlarına devam edebilmesi için rutinler gerekli hatta çoğunlukla zorunlu unsurlar arasında yer alıyor. Ayrıca bunun kulağa çok daha insancıl geldiğini ve belki de başarılı olmak için uygulanabilecek en sağlıklı yollardan biri olduğunu belirtmek de önemli. Verilebilecek en klasik örneklerden bir lise/üniversite giriş sınavına hazırlanmak diyebiliriz. Sınavda başarılı olmak için yapılması gereken en önemli şey düzenli olarak çalışmak, ders çalışmayı günlük akışın içerisine alabilmek oluyor. Rutinin ne kadar kıymetli bir nimet olduğunu şu hadisten de rahatlıkla anlayabilirz: Allah katında en değerli ve sevabı en çok olan amelin hangisi olduğu Peygamber Efendimiz'e sorulur. O da şöyle buyurur: “Az da olsa, devamlı yapılan ameldir.”der Dediğiniz gibi rutini bozmak yerine boğmayacak hale getirmektir önemli olan.
Seyyid okurunun profil resmi
Asalet; boyda değil soyda, İncelik; belde değil dilde, Doğruluk; sözde değil özde, Güzellik; yüzde değil, yürekte olur. Eyvallah aziz, sıddık kardeşim.
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.