-5-
2023 14. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2023 21:09
"Herkese alçakgönüllülük göstermeye, herkesin yüzüne gülmeye insan mecburdur." -Ahmet Mithat Efendi Ahmet Mithat Efendi'in ilk okuduğum kitabı. Tanzimat dönemi yazarı olan Ahmet Mithat Efendi o dönemin sorunu olan Batılılaşma konusunu ele almış. Aslında kitap yanlış Batılılaşma sorununu ele alıyor. Tanzimat yazarları genellikle yanlış Batılılaşma'yı Batı’nın hayat tarzını yanlış bir şekilde benimsemiş, Batı’nın etkisiyle yozlaşmış ve kendilerini sürekli kötü durumlara sokan, Batı özentisi karakterler kullanarak açıklamaya çalışır. Yanlış batılılaşmış karakterlerin en büyük özelliği, bu kişilerin kendi kültürlerinden uzaklaşmış olmalarıdır. Bu kitapta da yanlış Batılılaşma simgesi Felâtun Bey'dir. Felâtun Bey, babasından kalan mirası yiyen, gösteriliş meraklısı, Batı özentisi, alafranga bir yaşam tarzını benimseyen biri. Doğru Batılılaşma'yı ise kendi kimliğini kaybetmeden, Batı'nın bazı özelliklerini kendi hayatına dahil etmiş, kültürlü karakterler kullanarak açıklamaya çalışır. Doğru Batılılaşma simgesi Rakım Efendi'dir. Rakim Efendi Fransızca, Farsça, Arapçayı iyi bilen ve bunun üzerinden eğitim veren, çalışkan, Türk kültürünü benimseyen biri. Romanda ise bu iki karakter karşılaştırılma yapılmakta. Zaten romanda da çokça belirtildiği gibi örnek alınması gereken şahıs Rakim Efendidir. Açıkçası, edebiyat dersinden dolayı okuduğum bir kitaptı. O yüzden fazla bir merakım ve ümidim yoktu. Ama dönemin toplum yapısına karşı pek bilgim olmadığından beni şaşkına çeviren şeyler vardı. Bu kitapla o dönem ki toplum yapısını tanımış oldum. Gayet akıcı ve sürükleyici bir romandı.
Felatun Bey ile Rakım EfendiAhmet Mithat Efendi · Say Yayınları · 201728,2bin okunma