2023 39. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2023 16:06
"Yukarı bakılsa mai ve daima mai; aşağı bakılsa siyah,daima siyah... Bir şey ki mai ve siyah olsun." Eserde Mai hayali siyah gerçeği temsil eder. Bir nevi hayal ile gerçeğin çatışması görülmektedir. Kitapta kahramanımız Ahmet Cemil, yazar olma hayalleri kuran aynı zamanda geçim sıkıntısı sebebiyle yoğun bir şekilde çalışmaya mahkum olan bir karakterdir. Ahmet Cemil hayallerini gerçekleştirmek için umudunu kaybetmeden yol alırken gerçekler onu bambaşka yollara sürükler. Hem iş hem aşk hayatı beklenilenden farklı bir gelişme gösterir. Roman, Ahmet Cemil'in geleceğe dair hayallerinin yer aldığı mavi bir geceyle başlar, tüm yollar tükenince annesi ile beraber İstanbul'dan ayrıldığı siyah bir geceyle son bulur. Halit Ziya, Ahmet Cemil'in hayatının yanı sıra dönemin sosyal yapısını, ekonomik durumunu ve birçok yönünü eserinde bizlere yansıtmış. Beni bu denli etkileyen toplumsal olan kısım değil, içsel-bireysel olan kısmıdır. Ana karakter Ahmet Cemil'in iç dünyasını, kimlik arayışını ve sorumluluklarını çok iyi yansıtır. Benim gözümde bu kitap bir taşta beş kuş vuran kitaptır. Hem toplumsal tarihi makale okuyormuş gibi sıkılmadan okuyacaksınız,hem de insan psikolojisini okuyacaksınız.
Düşünce
Mai ve SiyahHalid Ziya Uşaklıgil · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202134,7bin okunma