Siyaset Bilimi
2023 50. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2023 15:39
Bir toplumda eğitim düzeyinin yükselmesi, siyasal mücadelenin daha bilinçli olmasına katkı yapar. Artık doğumunu tamamlayan siyaset biliminin üniversitelere girişi de bir anlamda siyasal nedenlerden dolayı kolaylaştı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, komünist ve faşist rejimlerden kaçan birçok Avrupalı hukukçu (Rus, Alman, Avusturyalı, Polonyalı) Amerika Birleşik Devletleri' ne yerleşti. Ama bu ülkenin özel koşulları, kara Avrupa'sından gelen hukukçuların Amerikan üniversitelerinde hukuk öğretimi yapmalarını çok zorlaştırıyor, hatta olanaksız kılıyordu. Bu nedenle, onlar da "siyaset" konusunu işlemeye başladılar ve "government" profesörü oldular. Ama bu katkılarından önce de, Birinci Dünya Savaşı'nın öncesine giden tarihlerde, bazı Amerikan üniversitelerinde siyaset bilimi bölümlerine rastlanmaktaydı. Örneğin Amerikan Siyaset Bilimi Derneği'nin kuruluş tarihi 1903'tür. İkinci Dünya Savaşı sonrasında, siyaset bilimi giderek kendini Avrupa üniversitelerine de kabul ettirmeye başladı. Siyasal konulara eğilen kişi tarihçi ya da hukukçu olduğu zaman buna "siyaset bilimi" denirken, sosyologlar aynı alana ilgi gösterince "siyaset sosyolojisi" ismi tercih edildi. Siyaset bilimi ile siyaset sosyolojisi arasındaki ayrım, bir alan ayrımı olmaktan çok bir yaklaşım ayrımıdır. * * * (Bu alıntıyı buraya özel paylaşmak istedim) Atatürk, Türk kadınına çağdaş bir konum kazandırma düşüncesini uygulamaya, düşman ilerleyişi karşısında, hükümet merkezinin Ankara' dan Kayseri'ye taşınması önerilerinin yapıldığı bir ortamda başladı. Ankara' da topladığı öğretmenler kurultayında, "kadın ve erkek" Türk insanına verilecek eğitimin ilkelerinin saptanmasını sağladı. Kadının "vatandaş" sayılmasına bile karşı çıkan milletvekillerinin neredeyse çoğunlukta olduğu bir Meclis'te ve Kurtuluş Savaşı'nın en korkulu günlerinde, Türk kadınını en ileri toplumlardaki yasal haklara sahip kılmak için ilk adımları atı. Bu sürecin belki de son aşaması olarak, Türk kadını 5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkına kavuştuğu zaman, demokrasinin beşiği sayılan bazı Batı ülkelerinin kadınları henüz bu haklara sahip değildi.
Siyaset Bilimi
Siyaset BilimiAhmet Taner Kışlalı · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2018296 okunma