2023 28. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2023 21:50
Türk edebiyatında postmodern tekniklerle yazılmış ilk anlatılardan biri, Güney Dal’ın pek gündeme gelmemiş Kılları Yolunmuş Maymun adlı eseridir. Eser 1988 yılında yayımlandığında, edebiyatımız, modern romanda postmodern esintilerin sezilmeye başlandığı bir dönemden geçmektedir. Çok farklı ve değişik konusu ile çok ilgi çekici bir eser roman için de roman özelliği taşıyan bu eserde, üç ayrı roman okuma şansınız var. Çok fazla gündem olmamış bir eser ve bence hak ettiği değeri ülkemiz de görememiş. Bu kitap bir tesadüf eseri benim elime geçti ve okuma şansına sahip oldum. Eser, postmodern tekniklerin yanında ortaya koyduğu okuma önerisiyle de farklılık yaratan tam bir deneysel anlatıdır Bu kitap tek bir roman olarak okunabileceği  gibi iki ayrı roman olarak da okunabilir. Okuyucu bu kitapta üçüncü bir roman okumak isterse bölüm altlarındaki sayıları izlemesi gerekecek.” diyerek okuyucu alternatif bir okumaya davet eder.  Anlatı,  düz bir okuma ile iki ana kurguya sahiptir. Ancak yazarın önerdiği şekildeki bölümlere göre okunduğunda üçüncü bir kurgunun, postmodern bir teknik olarak üst kurmacanın -romanın kendisinin- ortaya çıktığı görülür. Böyle bir okuma, okuma hızını kesmekle birlikte farklı bir okuma seçeneği sunması bakımından ilginçtir. İki kahramanın çatışmaları, düşleri, zaman takıntıları, ( Tanpınar’a ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ne değinmeler ) yaşam mücadelesi ve var oluş sorgusu (Sisifos söylencesine ve Oğuz Atay’a, Tutunamayanlar’a değinmeler) sürer gider ve elbette bir noktada yolları kesişir kahramanlarımız.  Kurgunun yoğunlaştığı bu bölümde  şizofrenik vakalarla anlatının ayakları yerden kesilir ve  soyut bir boyuta taşınır.
Kılları Yolunmuş MaymunGüney Dal · Eksik Parça Yayınları · 201746 okunma