Varlık üzerine sistematik bir inceleme
2023 5. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2023 22:32
Aristo'nun metafiziği 2500 yıl önce yazılmış olmasına rağmen içerisinde çok yoğun bilgi barındıran bir kitap. Belki de felsefe okumsına daha yeni başlamış olmam sebebiyle bana ağır gelse de, üzerinde uzun bir süre durulup tahlil edilmesi durumunda kitaptan çokça verim alınabilir. Kendi içinde birçok farklı küçük kitaptan oluşuyor ve bu kitapların yani Aristo'nun bu konuda verdiği derslerin notlarının birleştirilmesinden meydana geliyor. Bu sebeple herhangi bir sıralaması yok, Aristo her kitapta başka bir konuyu ve incelemeyi ele alıyor. Felsefi düşünme, bilimsel yaklaşım, varlığın ne'liği, ne idüğülüğü, varlığın ilkeleri, asıl var olan ilk neden, bir olan, gibi konular üzerinde belki de tarihte ilk kez sistematik (analitik düşünme) bir yol izlenerek bir sonuca ulaşmaya çalışılıyor. Kısıtlı bir süre  zarfında okuduğum için oldukça eksik parçaların kaldığını söylemem gerekiyor. Metafizik kesinlike uzun bir süreçte yavaş yavaş ve sindirilerek okunmalı. Fakat inkar edilemez bir düzeyde bu kitap varlık felsefesi konusunda kesinlikle bir baş yapıt.
MetafizikAristoteles · Pinhan Yayıncılık · 2018731 okunma