Öncelikle amacım tarafsız bir inceleme yazmaktır, yazdığım yazıyı tam olarak okumadan yorum yapmayınız diyerek incelememe başlıyorum.
Kitapta Hitler, Führer olmadan yaşadığı hayatı kaleme almış, çoğu başarılı insan gibi Hitler’in yaşamıda çiçek bahçesi sayılmaz. Ailevi sıkıntılar, maddi imkansızlıklar vs... Hitler’in asıl anlatmak istediği kendi fikirlerinin nasıl şekilllendiği, yaşamının onun üstündeki değişikliklerini ve etkilerini gayet açık bir dille belirtmek ki bunu da başarmış.
Kitap hakkındaki asıl söylemek istediklerim ise Hitler’in çok beğendiğim bir sözü var ’Ben inandığım yolda bir uyurgezerin sakınmazlığı ve inadıyla yürürüm.’ Hitler oldukça başarılı, inatçı ve kararlı bir liderdir yaşamının sonuna doğru yapmak istedikleri başına bela açmış ve onu canından etmiş olsa da varını yoğunu kendi milleti ve devletinin refahı için yapmış olması- objektif bir açıyla bakarsak eğer- hatalarının hepsini olmasa da bir kısmını mazur görmemi sağlıyor. Asıl dikkat çekmek istediğim konu herkesin Hitler’i çocuk katili olarak tanıması evet insanlardan sabun yapmasını kimse savunmuyor ama yapmak istediğini kimse görmek istemiyor. Yaşamını daha güçlü bir Almanya için harcayan insanın arkasından onu anlamak, hatalarından ders çıkarmak yerine sadece oturduğu yerden hiçbir yetkisi olmayan insanların onu yargılamasını haksızlık olarak kabul ediyorum ve bunu vicdansızlıkla bağdaştırmanızı anlayamıyorum.Hayatta her şey koşarak bize gelmiyor istediklerimiz için bazen yakıp yıkmak gerekir başarı belki de bu şekilde bizi bulacaktır.
’ Her şeyin mücadeleden ibaret olduğu bu dünyada, armağanı bizim kendi samimiyetimizden ibaret olan bir mücadelede eğer kuvvet bulunmazsa, yaşama hakkımızı da kaybetmişiz demektir. Çünkü dünya, tamamıyla kesin çözüm yollarını uygulayan güçlülerin malıdır, yarım önlemler alanların değil.’