Sevmek bir sanat mıdır?
Erich Fromm bizi kitabında düşünülmesi gereken bir soru ile başlatıyor
Sevmenin romantik Sevgi ya da aşk olmadığını, her yönüyle sevmek olduğunu, sevgi'nin öncelikle belirli bir insanla yaşanan ilişki olmadığını, o insanı tek bir sevgi nesnesiyle değil, tüm dünya ile bağlantıda oluşunu belirleyen bir tutum ve karakter yönelimi olduğunu, sevmenin öz sevgi ve bencillik ayrımı üzerine fikirlerini bizlere sunuyor.
Bir insanın yaşam sevgisinin her şeyin çekirdeği olduğunu; içindeki yaşama duygusu, kendine yönelik Sevgi, anne baba ve kardeşe duyulan Sevgi, cinsel Sevgi, Tanrı sevgisini bizlere kitabında bölüm bölüm açıklıyor.
Ve sevginin sonunda vardığımız nokta; sevginin bütüncül olduğunu, insanın kendisini sevdiği zaman tüm dünyayı sevebileceğini kitabında anlatımlarıyla bizlere düşündürüyor.
İnsan nasıl sevebilir, nasıl sevmeli sorusunun cevabını Erich Fromm'un kaleminden keyifle okuyoruz.
Sizler de sevgiye farklı boyutlardan bakarak, yüreğinizde hissetmek istiyorsanız mutlaka okuyun.
Kitapta en sevdiğim alıntı;
Gözlerim olduğu için görmeye ihtiyacım var,
Kulaklarım olduğu için duymaya ihtiyacım var, beynim olduğu için düşünmeye ihtiyacım var,
Ve bir kalbim olduğu için hissetmeye ihtiyacım var.
Kısacası ben insan olduğum için, insana ve dünyaya ihtiyaç duyuyorum.
Sizler de yüreğinize, vicdanınıza kısacası her zerrenize insan olabilmenin tohumlarını ekerek filizlenmesini, büyümesini ve olgunlaşmasını hissedebileceğiniz güzelliklerle de dolu bir sevgi dilerken keyifli okumalar diliyorum.
Sevme SanatıErich Fromm · Say Yayınları · 20227,8bin okunma
Kaleminize sağlık öğretmenim ✨
Sevgi, çok kıymetlidir. Hatta Ahmet Ümit'in bir kitabında şöyle bir cümleye rastlamıştım: “ Hak etmeyene sunulamayacak kadar değerlidir sevgi.”