Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 23 Ekim 2023 00:05 Çok güzel bir hatıra okudum. Naciye Sultan'ın anlatımı o kadar duru ki. Ayrıca pek de mütevazı. Vatansever, yardımsever, içten, nazik bir kadın.
Sultan Abdülmecit'in torunu olan Naciye Sultan, Abdülmecit'in yedi erkek evladından biri olan Süleyman Efendi'nin kızıdır. Babaannesi ise Sultan Abdülmecit'in üçüncü eşi olan Selfiraz Kadın'dır. Annesi ise babasının, güzelliği ile meşhur olan üçüncü eşi Ayşe Tartızer Kadın'dır.
Kitabın ilk sayfalarında Naciye Sultan yetiştiği ortamı ve bunlarla ilgili anılarından bahsediyor. Padişahın her çocuğunun ( bir çok eş aldıkları ve aşağı yukarı her eşten de çocukları olduğunu düşünürsek) bu kadar refah içerisinde yaşaması... Akrabalık ilişkilerinin neredeyse hiç olmaması beni çok şaşırttı, yanyana saraylarda yaşayan kardeşler bile birbirini ziyarete gitmezmiş. Fakat Hürriyetten sonra( 2.Meşrutiyet) bu değişmiş.
Naciye Sultan'a talipler de çıkıyor bunlardan biri amcaoğlu. Buna şiddetle karşı çıkılıyor, başka birçok taliplerinin arasından Naciye Sultan, Enver Paşa'yı seçiyor. Böylece Enver Paşa saraya damat oluyor. Fakat çok fazla birlikte kalamıyorlar, Enver Paşa yurt dışına çıkmak zorunda kalıyor. Bir müddet sonra Naciye Sultan peşinden gidiyor.
Beni en çok duygulandıran kısımlardan biri Enver Paşa'nın ölümü oldu. Çünkü eşine güvenliği ve daha kolay çalışabilmesi için kendisini ölü göstermesi gerektiğini söylüyor. Fakat gerçekten de ölüyor. Naciye Sultan bunun düzmece bir ölüm olduğunu sanıyor elbette. Tam üç ay sonra Enver Paşa'nın öldüğünü öğreniyor. Gerçekten çok acı.
Eşinin ölümünün ardından bir müddet sonra kaynı ile evleniyor. Çocukların amcaların zaten çocuklara çok iyi babalık yaptığını ve bu yüzden onunla evlendiğini anlatıyor.
Bu kitapta beni etkileyen pek çok şey oldu, Bursa'da gördüğü perişan haldeki, kocası harpte olan kadın, yurt dışında kalan aile üyeleri hakkındaki hatıraları, bu hatıraların sonuna eleştirmek için yazmıyorum diye eklemesi ise beni ziyadesiyle duygulandırdı.
Okuduğuma çok memnun olduğum bir kitaptı. Umarım siz de benim kadar keyif alırsınız. Şimdiden okuyacaklar keyifli okumalar.