2023 224. kitabı
Fuzuli Bayat / Kaşgarlı Mahmut. Büyük Türk Bilgini ve Ansiklopedisti. Binli yıllarda yaşayan, büyük Türk bilgini Kaşgarlı Mahmut, Türkler için önemli sayılan hükümdar soylu bir boya mensuptur. Hükümdarlık sırası beklerken, meydana gelen taht mücadelesinde kenara çekilerek, kendisini Türk milletinin değerlerini araştırmaya vermiş, bu konuda ömrünü harcarken, tarihe mal olmuş önemli eserler ortaya koymuştur. En önemli eseri Divan-ı Lügati't- Türk'tür. O, eserini Türk'e Türk'ü sevdirmek, Türkü Arap'a, Acem'e ve Arap dilli medeniyetlere tanıtmak amacıyla yazmıştır. 15 yıllık bir saha çalışması sonrasında 1072 yılında Bağdat'ta yazmaya başladı eseri 10 Şubat 1074 yılında tamamlamıştır. Değişik şekillerde, iki yıl boyunca kontrolden geçirerek son şeklini verdiği eseri 1077 yılında Abbasi halifesine sunmuştur. Dilimiz, kültürümüz, kimliğimiz hakkında son derece kıymetli bilgilerle dolu olan eser, ansiklopedik bir sözlüktür ve Türkolojinin başyapıtı durumundadır. Sekiz bölümden meydana gelmektedir; Türk dili ve lehçeleri, lehçelerin sınıflandırılması, Türkçe'nin ses ve biçim özellikleri, yazı kültürü, Türkçe'nin grafik sistemi, Türk folkloru, Türk boyları, Türk coğrafyası hakkında bilgiler içermektedir ve zengin edebi metinlerle süslenmiştir. UNESCO'nun, ünlü Türk bilgini ve ansiklopedistinin doğumunun 100. yılı olan 2008 yılını Kaşgarlı Mahmut yılı ilan etmesi dolayısıyla, Profesör Dr. Fuzuli Bayat tarafından hazırlanan, Türk kültürü, Türk Dili ve Türk mitolojisi hakkındaki son derece kıymetli bu eser, 2008 Kaşgarlı Mahmut yılına armağan edilmiştir. Akıcı üslubu ile okuyucuya, akademik bilgiler veren eseri, yayınlanması dolayısıyla Ötüken neşriyata da teşekkür ederiz. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Kaşgarlı MahmudFuzuli Bayat · Ötüken Neşriyat · 200819 okunma