2023 181. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2023 21:54
ELLİBİTTİBİLE . İlk olarak ismi ile ilgimi çekti #elibittibile . Ne demek acaba derken tersten okuduğumuz zamanda aynı kelimenin ortaya çıkmasına şaşırmadım desem yalan olur. Araştırınca, tersten okunuşu da aynı olan kelimelere palindrom dendiğini; kitaptan ise " Antik Yunan da geri geri koşan zat " anlamına geldiğini öğrenmek heybeme kattığım ilk bilgi oldu kitaba dair. Okudukça dahası da geldi tabiki. . Mübadele ile Midilli' den İstanbul'a uzanan bir hayat. Anne karnında başlayan torunlarla süren . Yılların getirdiği yorgunluklar ve çocukların büyümesi ile artan münakaşalar... Geçirilen üç evlilik. Gülten Hanım ile geçmişten bugüne uzanıyoruz. Geçmişteki göçler, tarihe damga vurmuş darbeler, kadının o zamanki imkan ve şartları ile Gülten Hanım' in takdirlik bir mücadelesi. Her bölüm başında ilk defa duyduğum sözcükler ile o sözcüklerin ne anlamda kullanıldığını da içine alan kurguyla ilerleme. Eski Türkçe sözcüklerin yerli yerinde kullanımı ile de kocaman bir alkışı hak ediyor yazarımız ki yaşı gereği bunca kelime dağarcığına sahip olmasını çok ama çok takdir ettim. Bazı dilimize pelesenk olmuş kalıpların_lamı cimi yok, iki dirhem bir çekirdek gibi_ nerden geldiğini anlatıyor bizlere kurgu içinde de. Bu edebi özelliklere bayıldım ben. Gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek yazılmış, yazar @umityalcin.dogan in hayal gücüyle yoğrulan bir Gülten Bursalıgil hikayesi . Acısıyla tatlısıyla, bir hüzünlendirip bir sevince boğan, okumaktan büyük keyif aldığım bir kitap oldu #elibittibile . Sizlerde geçmişe uzanmak, bir ailenin yükselip alçalmalarına şahitlik etmek, dilimize sahip çıkmak ve okumanın keyfine varmak istiyorsanız benden size güzel bir öneri olsun. Keyifle okuyun .
ElibittibileÜmit Yalçın Doğan · Ayrıkotu Yayınları · 202314 okunma