Rubailer/Ömer Hayyam
Rubaileri daha önce bir kaç kez okumuştum, son zamanlarda Amir Maalouf'un Semerkant kitabını okuyorum. Yeri gelmis ve Ömer Hayyam'dan o kadar bahsedilmişken Rubailerini tekrar okumak istedim.
Ömer Hayyam hakkında bugüne kadar yaptığım okuduğum kadarıyla müthiş bir dehadır diyebilirim kendisi için. Matematiksel çalışmalarını inceledim ama alanım olmadığı için anlamam mümkün olmadı, aklımda kalanlar; Celali takvimi kuran komisyonun başında olması, Cebir çalışmaları yapması, irrasyonel sayılarla rasyonel sayılar gibi işlemin yapılabilecegini ispat etmiş olması, matematikte bilinmeyen olarak X'i ilk defa kullanması, Astronomi alanın büyük çalışmalar yapmas. Bir de Semerkant kitabında geçtiğine göre 21 yaşında ibni Sina'nın fi kanuni tıp adlı kitabını ezbere bilen birisi olması... Bu denli dolu birinin elinde ve dilinde şarabın eksik olmamasını anlayamayacağım, bunlar ayık kafa gerektiren ciddi caslımalar, Bu kadar dolu birisi yaklaşık 400 rubai yazmış, aşk, kadın ve şarap ve Tanrı'ya hesaptan öteye nasıl adım atmamış da burada takılıp kalmış.
Geçen de Celal Şengör'ün Ömer Hayyam ile ilgili konuşmasına dek geldim youtubeda, aslı var mı bilmiyorum, Ömer Hayyam 'ben bunları Dostlar eğlensin diye yazdım' demiş.
Sevgili, bir başka güzelsin bugün;
Ay gibisin, pırıl pırıl gülüşün.
Güzeller bayram günleri süslenir:
Seninse bayramları süsler yüzün./Syf.20
Ehil insana canım feda olsun;
Ayağı öpülse öperim onun.
Bir de git ehil olmayanla konuş;
Cehennem ne imiş görmüş olursun./syf.45
Yaşamanın sırlarını bileydin
Ölümün sırlarını da çözerdin./Syf.84
Kim demiş haram nedir bilmez Hayyam?
Ben haramı helali karıştırmam:
Seninle içilen şarap helaldir,
Sensiz içtiğimiz su bile haram./Syf.120
Bir sır daha var çözdüklerimizden başka!
Bir ışık daha var ışıklardan başka./Syf.198
Tavsiye eder miyim?