Bir insan hem asil hem de köle olabilir mi?
2023 27. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2023 23:49
Oroonoko," 17. yüzyılın sonlarına doğru, 1688'de Aphra Behn tarafından yazılmıştır.. Roman, kölelik, aşk,, sadakat, özgürlük ve ırkçılık gibi önemli temaları işler. Oroonoko asil bir köledir. Hem asil hem köle olabilir mi bir insan Evet, Asil olmasının sebebi bir kral tarafından büyütülmüş olması. Köle olmasının sebebi ise siyahi olması. O dönemde kölelik sistemi çok yaygındı ve bir insan siyahiyse zaten köle olur diyebiliriz. Ama Oroonoko dış görünüş olarak ta dikkat çekici biriymiş. Onu diğer kölelerden ayıran en temel özellik bu diyebiliriz. Ayrıca roman karmaşık karekterler ve ciddi psikolojik anlamlar içerir. Bence en karmaşık olan yazarın kendisidir. Yazar Irkçılığın kötü olmasından bahseder. Ama kendisi de tamamen ırkçılığı yenen biri değildir. Örneğin ; Oroonoko karekterini anlatması ve çoğu yerde hayranlıkla bahsetmesi ama diğer siyahiler için çokta masum ifadeler kullanmaması. Bu kitap ırkçılığa karşı yazılmış denilse de ben öyle düşünmüyorum. Sadece yazarın Oroonoko karekterinin hayatını anlatmak istemesiyle ortaya çıkan bir eser olduğunu düşünüyorum. Yazarken böyle bir amaç olmasa da biz okurken acımasızca kölelere yapılanlara üzülüyoruz. Bu da yazarı ırkçılığa karşıymış gibi gösteriyor. Oysa sadece tarafsız bir anlatım ile kurgulanmış bir kitap. Ayrıca kitabın kurgusal olduğuna dair görüşler de var. Son olarak şunu söylemek istiyorum bir insanı sevmek zor olmamalı dini dili ırkı ne olursa olsun.. İyi olan herkes sevilmeli.
1000k
Oroonoko Yada Asil KöleAphra Behn · Dorlion Yayınevi · 2020380 okunma