···Okunma: 11 Kasım 2023 09:24 Sefiller kitabını bir cümleyle anlatmak isteseydim kitabın sanırım en vurucu cümlesi olarak bu cümleyi seçerdim : “İyi olmak çok kolay önemli olan adil davranabilmek.”
Adalet , vefa , sorumluluk ve vicdan bir insanda olması gereken temel kavramlar .Sefiller kitabı da bu kavramlar ekseninde vücut bulmuş bir başyapıt .
Jean Valjean karakteri en dipten başlayıp karşısına çıkan insanlar sayesinde dönüşüm geçirmiş bir karakter . Suç işlediğinde ona göz yuman ya da onu affeden birinin olması vicdan ve ahlak bakımından onda kırılma noktası oluşturdu . Sefiller kitabını okuduktan sonra eminim kimse okumadan önceki halinde kalmayacak . Sorgulattığı o kadar çok soyut kavram var ki zaman zaman adalet ve eşitliğin aslında göreceli olduğu çıkış noktalarının incelenmesi gerektiği fikrini insanda uyandırıyor .
Kitap 1724 sayfa ve sizi zaman zaman zorluyor . Victor Hugo karakter analizlerinin ve olay örgüsü dışında siyaset , din hatta zaman zaman Paris sokakları ve lağımlarına kadar uzun incelemelerini de bu kitapta değinmiş . Ama bu konu dışı sandığımız değinmelerde bile bir şekilde olay örgüsüne sadık kalınarak karakterlerle bir şekilde bağlantı kurulmuş .
Kitap Adı :Sefiller
Yazar:Victor Hugo
Sayfa Sayısı :1724
Yayınevi :İş Bankası
En sevdiğim alıntılar : “İyi olmak çok kolay önemli olan adil davranabilmek.”
“Hayatın en yüce mutluluğu kişinin sevildiğine , kendisi olduğu için hatta kendisine rağmen sevildiğine inanmasıdır .”
“Mutlu olmak yetmez halinden de memnun olmak gerekir”
“İnsan vicdanını karşısına her zaman sorumludur vicdan tanrı olduğu için dipsizdir Bu kuyuya yaşamın tüm emeği servetler , zenginlikler başarılar huzurlar sevinçler atılır ‘Daha fazla ve daha fazla, Her şeyi boşaltın !’ İnsan sonunda oraya yüreğini de atmak zorunda kalır …”
“Mutlu olmak korkunç bir şey ! İnsan halinden nasıl da memnundur ! Bunun kendisi için yeterli olduğuna da nasıl inanır ? Yaşamın yanlış hedefi olan mutluluğa yönelirken gerçek hedef olan SORUMLULUK nasıl da unutulur .””