Puan vermedi·136 syf.····Okunma: 13 Kasım 2023 00:35 Hiç okuma listemde olmayan bir kitaptı. Tanışmam olsun, okuma sıram olsun asla planlı gelişmedi (şey aslında bu benim genel hayatım ama) fakat böyle gelişse de sonundan memnun kaldığımı söyleyebilirim (işte burada hayatımdan ayrışma söz konusu).
Kitapla tanışmam yine tesadüf oldu. İnternette bir şeyler satın alırken önerilerden nasıl olduysa(!) listeme girmiş. Okuma sırasına da daha var diyordum ama bu aralar kafamı yormayacak türden kitaplara ihtiyacım vardı. Ben iki günde bitirdim ama benim gibi savsaklayarak okunmazsa rahat bir iki saate biter diye düşünüyorum.
Kitap hakkında boş yapma kısmı geçtiğine göre artık konu kısmına geçebilirim (bir zahmet, dendiğini duyar gibiyim). Ana karakterimiz 17 yaşındaki kızımız Silvie. Bu kızımızın çok takıntılı bir de babası var -ama ne takıntılı- ilkel yaşam tutkunu. Otobüs şoförlüğü yapmasına rağmen boş zamanlarında tarih ile ilgili ne varsa araştıran evde israfa izin vermeyen ve "hayatta kalma becerileri" dediğimiz bir yetenek sahibi baba. Hatta bu yetenekleri sayesinde bir arkeoloji profesörü ile yakın arkadaş olmuş, onun öğrencileri için hazırladığı bir kampa ailecek gidiyorlar. Teorikte bu sevimli görünen hikayemizin ise bir şekilde karanlık bir şekle bürünüşünü okuyoruz.
Kitapla ilgili düşüncelerime gelecek olursak ilk düşüncem bariz bir şekilde "konuşma çizgisinin kutsallığı" oldu. Belki benim okuma kıtlığından kaynaklıdır ama okurken odaklanmada zorlandım. Öte yandan ilginç bir konu olduğunu belirtmeliyim. Tarihle ilgili romanlar ender bir tür değil tabii ki ama Demir Çağı karşıma çok sık çıkan bir konu değil ve kitaba da okuyucuyu yormadan sıkıştırılmış hap bilgiler vardı. Kitapta kuşak çatışması, cinsiyetçilik gibi konular da konuşmalar arasına sıkıştırılmış ve göze soka soka değil de daha ılımlı, gerektiğinden fazla uzatmadan aktarılmış (şu an benim yaptığımın aksine). Sonuyla ilgili bir yorumum daha var ama spoiler vermek istemediğim için boş veriyorum, herkes kendi yorumlasın.
Son olarak kitapla ilgili eklemek istediğim gereksiz bir detay var: Kitabı okurken bir Donna Tartt - Gizli Tarih kitabını andırdı. Bir daha böyle bir kitap bulabilecek miyim diye düşünmüşken bu kitap o yüzden ek olarak daha da hoşuma gitmiş olabilir.
Kısacası güzel, kısa, okuması kolay (benim gibi konuşma çizgisi manyağı değilseniz), ilkel yaşam hakkında bilgiler de edinebileceğiniz, öyle illa ki okumalısınız değil ama okursanız da bir şey kaybetmeyeceğiniz, yine sizi bir sorgulamadan geçirebilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Ve bu kadar kısa bir paragrafta özetleyebileceksem ben bu kadar uzun ne yazdım diye düşünmeye gidiyorum...
Okuyacaklara iyi okumalar dilerim.