2023 6. kitabı
Selam.İlk başta Yazarın ön sözüyle: Bu kitap; ne bir şikayettir ne de bir itiraf. Harbin yumruğunu yemiş , mermilerden kurtulmuş olsa bile tahriplerinden kurtulamamış bir nesli anlatmak isteyen bir deneme sadece. E.M. Remarque Eğer yanınızda bizde savaşalım şuraya girelim diyen gaz veren biri varsa ve biraz da olsa edebiyat ile ilgileniyorsanız kesinlike size tavsiye edebileceğim ve arkadaşınıza bu kitap ile yüzüne vuracabileceginiz eser. Savaşın gerçek yüzünü müthiş şekilde ordaymis gibi anlatan. Savaşın bize dayatılan o romantiklikten çıkartıp gerçekleri tek tek anlatarak o duyguyu her sayfasında vermesi ve yaşadıklarını güzel şekilde betimlemesini yapan anlatan az kitap görürsünüz. Yazarın 1. Dünya Savaşı'ndan yaralanıp belli bir süre hastanede yattıktan sonra ( kitapta hastane sahnesi baya derin işleniyor) izine gönderilen yazarın 1929 da nazi almanyasinin savaş çığlıklarını attıkları sırada savaşın manasız olduğu geride kalanlara ağır tahriplerden başka bir şey bırakmadığını anlatmak için kendisine görev bilerek bu eseri çıkaran yazar. Cikarmasiyla kitabın nazi almanyasinda yasaklanan hatta yazarın idama mahkum olduğu bildiğiniz savaş karşıtı propaganda eseridir. Kitabın konusuna gelirsek 1. dünya savaşı öncesinde Alman okullarındaki öğretmenler ogrencileri savaşa katılmayıa vatanseverlik, Alman ırkının üstünlüğünu gibi duygularla ikna ederler ve çocuk yaştaki gençleri askerliğe kabuk ederler. Ana karakterimiz ismi Paul her şeyi onun gözünden bakıyoruz kitap boyunca. Savaşa kabul edilen gençlerin onlara anlatılan hiçbir şeyin olmadığı savaşın gerçek yüzüyle karşılaşırlar. Kesinlikle Tavsiye edebileceğim kitap. İyi okumalar.
Batı Cephesinde Yeni Bir Şey YokErich Maria Remarque · Everest Yayınları · 20154,041 okunma