2023 74. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2023 14:00
Evlilik Provası Öncelikle bu kitabın bende epey hayal kırıklığı yarattığını söylemek istiyorum. Sena ile Aşkın Formülü’nü okuduğumuzdan beri Khai’yi merak ediyorduk hevesle fakat bu kitap koca bir balondu. Kitap baş karakter olan My’ın çalıştığı yerde tuvalet temizliği yaparken zengin ve oğluna eş arayan bir kadınla karşılaşmasıyla başlıyor. Co Nga adlı yaşlı kadın oğlunun hayatında kimse olmamasına üzüldüğü için anavatanları olan Vietnam’da kendi belirlediği ölçütlere uyacak bir kız aramaya gelmiş biri ve My’ın duruşundan hoşlandığından ona oğluyla evlenip Amerika’ya taşınması için bir teklifte bulunuyor. Sadece bir yaz tatilini orada geçirecek, eğer olmazsa ülkesine dönecek. Teklifi kabul eden, küçük kızının ve ailesinin hayatını kurtarmak isteyen My Amerika’ya geliyor ve meşhur damat adayı Khai’yle tanışıyor. Sonrası bildiğimiz klişe aşık olma süreci… Kitabın beni hayal kırıklığına uğratan kısmına gelirsek eğer, ilk yüz sayfası çekilmezdi. My tam anlamıyla gerizekalı gibi davrandı. Co Nga’yla tanıştığı günün akşamında gitmek için karar verdi. Ya insan bir sorar organ mafyası mısın fuhuş çetesi misin nasıl kalkıp taa Amerika’ya gittin bir sefer gördüğün kadının lafıyla? My’nın annesi onden beterdi. Klişe dizilerde gördüğümüz görmemiş anneydi, kızını hemen adamı kafalaması için gönderdi, yüreklendirdi. My sözde kızına iyi bir hayat sağlamak için fedakarlık yaptı, çok seviyordu ama bir iki sefer dışında kızını özlediğine sevdiğine falan hiç şahit olmadık, geçmedi bana duygusu. Khai’yle tanıştıktan sonrası zaten deli saçması ilerledi bir süre. My (adını değiştirip Esmeralda yaptı) aşırı hevesli, kendi kültürünü hakir görüp özentilik yapan saçma sapan bir tipe dönüştü, olmadık yalanlar söyledi. Sonrasında biraz daha Khai ve duygularına odaklandık da ilerledi kitap. Bunun dışında en çok daraldığım şey Khai ona otizmli olduğunu söylemesine rağmen sözde adamdan deli gibi hoşlanan kızın hiç bunu merak etmemesi, araştırmaması ve Khai’yi ya ben seni öyle kabul ettim tavrıyla yaklaşıp ondan tamamen normal tepkiler beklemesi. Hep Khai Esme’nin sorunlarıyla ilgilendi fakat Esme hiç Khai için zor olan şeyleri umursamadı. Sona doğru Esme’nin havadan düşer gibi kariyer peşinde koşup oraya gelme amacı oymuş gibi davranması, güçlü kadın pozları falan bana çok saçma geldi. Karakter gelişimi hiç oturmadı, biz Esme’nin değiştiğini hissedemedik damdan düşer gibi oldu. Hele Quann ile olan mevzu… neyse tansiyonum yükseldi. Demek ki neymiş, bir yazar güzel bir kitap yazdı diye devamı da öyle olmuyormuş.
Evlilik ProvasıHelen Hoang · Epsilon Yayınevi · 2023208 okunma