2023 148. kitabı
Başkalaşım kitabı öykü türünde yazılmış ve yazarımızın ikinci kitabı. Kitabımız 187 sayfadan oluşuyor. Torpil, İmambayıldı, Kabil isimlerinde 3 öykü var. Torpil öyküsü; zorluklarla okumuş, ailesinin yüz akı bir genç, sınavdan yüksek puan alır. İsteği, ailesinin daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlamak olan gencimiz acaba işe yerleşecek mi? İmambayıldı; İmam olarak başka bir ilçeye atanan genç imamın, gittiği yerde yaşadıkları, çevresinin etkisi ile başına gelenlerden bahsediliyor. İsminin imambayıldı olma sebebi; İmamın, imambayıldı yı çok sevmesinden konulmuş. Habil öyküsü, adı üzerinde habil ile kabil gibi... Hırsların insanlara neler yaptırdığını, dost görülenlerin, çoğu zaman sırtından vurduğunu anlatıyor. Hayatımızın her döneminde var olan, olmaması gereken torpil'in insanları ne duruma düşürdüğünü acaba torpille işe yerleşen veya torpil yapanlar hiç düşünüyor mu? Bunun vebali acaba kimlerin üzerine? Hayatla giriştiği bu zorlu kavgada en çok da anacığı için katlanıyordu. Onların bu yoksul hayatlarındaki fekadarlığını anımsıyor, kaç zamandır kursağından güzel bir yemeğin geçmediğini ve yıllardır hep aynı pabuçla hayatını idare ettiğini anımsadıkça, içindeki hayata tutunma arzusu şiddetini yücelterek doruklara çıkıyordu. Ölüm hissi, tüm zihnini kaplamaya başlamış, artık bu dünyaya ait olmadığını düşündüren bir umutsuzluğa doğru da sevkini kolaylaştırmaya başlamıştı. "Yaşamak istiyorum, hem de ölünceye kadar yaşamak istiyorum" dedirtiyordu Cafer'e. O an zaman durdu. Tıpkı Kabil'in Habil'i öldürdüğü an gibi. Kabil, Habil'i öldürmeden evvel toprak insan kanı nedir bilmezdi. İlk o zaman toprak, insan kanının tadı nasıl bir lezzettir işte o gün tattı ve Kabil Habil'i öldürdü. Gözden iyice kaybolan arkadaşının gözlerini sıyırınca ise bir müddet meselenin özüne inmeye kendisini zorladı. Her düşüncesinde büyük bir kabahatini gizlemeye çalışan bir adamın çırpınışlarını gördü.
BaşkalaşımGökhan Kelbat · Ritim Sanat Yayınları · 202333 okunma