2023 9. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2023 00:00
Fatin Han'a bizzat taktım edilmiş bu eser 1453 İstanbul'un fethinden sonra sultanın hizmetine girmiş olan Bizanslı asil bir ailenin üyesi olan Kritovulos tarafından yazılmıştır. II. Mehmet'in agresif biri olduğu bilinen bir durum olması itibari ile bu kitapta yazılanların yalan olma olasılığı kattiyen yoktur diyebiliriz. Fethin nasıl sancılı geçtiğini hatta kıl payı diyebileceğimiz bir hadise ile bir devir sona ermiş ve yenisi başlamıştır. Fetihten sonra psikolojik harp denilen gerçeklik Fatih Han'in katliamlari! ve sanırım daha sonra ki fetihleri için de etkili ve devamlı olacaktır. Lakin İstanbulun fethinden sonra yaşananlara/yaşattıklarına kendisi bile üzülmüş, pişman olmuştur. İtalyaya ve Trabzona kadar uzanan iki kollu fetihleri amaçları ve stratejileri askeri ve yönetim kabiliyeti / felsefe, sanat ve mimariye ilgisi çağın büyük adamı için gayet aşikar bir durumdur. Fatih Sultan Mehmet Han'in askeri portresi ön plana çıkmıştır bu kitapta nerelere nasıl gitmiştir neden gitmiştir.  Savaş seyiri nasıl olmuştur olumlu/olumsuz neticelerde nasıl tavır almıştır. İstanbul'un yeni Mimarisi için hiç bir servetten kacinmadigini rahatlıkla görebilirsiniz, Fetihten sonra istanbulun yeni sahipleri bir çok farklı kavim ve ırktan oluşuyor her zafer sonrasi yüzlerce binlerce yeni kadın ve çocuk bu bölgeye yerleştirilmiştir. ilim sahipleri ve üstün zanaatkarlar özellikle seçilip getirilmiştir. Kitabin son bölümlerinde büyük salgindan da bahşedilmiştir. Bir kaç yerde Kritovulos esrarengiz büyük doğa olaylarından bahseder, çokta şey etmemek lazım batıla düşkün olmak o dönem heyecan vericiydi sanırım. aaa demişken Fatin Hanın da müneccim ekibinin olmasida ayrı bir enteresan ! Saray adeti sanırım.
Kritovulos Tarihi 1451-1467Kritovulos · İş Bankası Kültür Yayınları · 2018354 okunma