Çok güzel, son sayfalar… kitabın son cümlesi …Çok hüzünlü ağlamamak elde değil. Ben çok sevdim kitabı, acayip akıcı.Baş karakterimiz Charlie Gordon. Düşük IQ’lu doğuyor.Bilim Adamları ameliyatla IQ yükselten bir deney, prosedür üzerinde çalışıyorlar. Bu deney Fareleler üzerinde denenmiş ve Algernon isimli bir farede de başarılı bir şekilde sonuç vermiş. Deneyi insanlar da ilk defa olarak Charlie üzerinde deneniyor. Charlie’nin bu ameliyatla birlikte, IQ’su yükselmesiyle …İnsanın gerçek yüzünü, iğrenç tarafını görmesine tanık oluyoruz. Her şeyin farkına varma anına…Kitapta en ilgimi çeken yerlerden birisine gelirsek Annesin kız kardeşi Norma doğmadan önceki ve sonraki Charliye karşı tavrı, hareketleri oldu. Norma doğmadan önce Charlie için annesi çok çabalıyordu, o da normal bi birey diyordu sadece yavaş öğreniyor, çok çabalaması gerektiğini düşünüyordu. Taaki Normanın normal IQ bi birey olarak doğmasına kadar… Charlieyi evden istemez oldu. Kendinde ve eşinde suç arıyordu neden düşük IQ’lu çocukları olduğu için ama sonradan Norma normal IQ’lu doğdu ve Charlie annesi tarafından istenmeyen evlat oldu.
“Şimdi görüyorum ki, Norma bizim bahçemizde bir çiçek gibi açtığında, ben yabani bir ot olmuştum. Sadece kimsenin beni görmediği köşelerde ve karanlık yerlerde yaşamama izin verilecekti.”
Tabi annesinide anlamak lazım. Bütün bakımını o karşılıyordu, ilgileniyordu. Babası daha arkaplandaydı. Kardeşi Norma ise çocukluğundaki abisine karşı tavırları çok acıklıydı hele o köpek sahiplenme olayında çok üzülmüştüm. Genel olarak biz bu kitapta insanın (Charlinin) en saf halini de gördük, ameliyattan sonra gerçek insanı tanımasıyla biraz da olsun değişmesine ego hissini tatmasına da tanık olduk. Charlienin okuma sevgisi, araştırması, çabalaması çok güzeldi... “Ben sadece diğer insanlar gibi akıllı olmak ve beni seven bir sürü arkadaşım olsun istiyorum.” Bence okunması gereken bi eser. İnsani duyguları güzel işlemiş…
Not: lütfen eğer vaktiniz olursa Algernonun arka bahçesindeki mezarına birkaç çiçek koyun olur mu. :((
Algernon'a Çiçekler