2023 81. kitabı
Cemal Süreya anısına Berşan Koçoğlu'nun kaleme aldığı bu kitap, Cemal Süreya'yı anlatıyor bize,Cemal Süreya nın hayatını , şiirlerini ,sözlerini, değerini... Cemal Süreya'ya dair merak ettiğiniz bir çok şeyi barındırıyor bu değerli kitabımız... Tanrı Bin birinci gece şairi yarattı, Bin ikinci gece Cemal’i, Bin üçüncü gece şiir okudu Tanrı, Başa döndü sonra, Kadını yeniden yarattı. Der Ülkü Tamer, arkadaşı Cemal Süreya için. O; edebiyatımızın ve İkinci Yeni hareketinin en ünlü, en sevilen isimlerinden… O; fırtınalı hayatıyla, aşklarıyla, dizeleriyle unutulmaz bir şair… Sizin Hiç Babanız Öldü mü? Benim bir kere öldü kör oldum Yıkadılar aldılar götürdüler Babamdan ummazdım bunu kör oldum Siz hiç hamama gittiniz mi? Ben gittim lambanın biri söndü Gözümün biri söndü kör oldum Tepede bir gökyüzü vardı yuvarlak Şöylelemesine maviydi kör oldum Taşlara gelince hamam taşlarına Taşlar pırıl pırıldı ayna gibiydi Taşlarda yüzümün yarısını gördüm Bir şey gibiydi bir şey gibi kötü Yüzümden ummazdım bunu kör oldum Siz hiç sabunluyken ağladınız mı? Ölüyorum tanrım Bu da oldu işte. Her ölüm erken ölümdür Biliyorum tanrım. Ama, ayrıca, aldığın şu hayat Fena değildir… Üstü kalsın… “On yedi dergi, birkaç evlilik, bir meslek, bir banka batırdı.” Cemal Süreya’nın, şair Süreya ve denemeci Süreya’yı yan yana koyup değerlendirme yaparken şair tarafı için kendi kendine sarf ettiği sözlerdir bunlar. Ama arkasına eklemeyi de unutmaz: “Hayatımı başka bir hayatla değiştirmek istemediğime göre demek ki mutsuz değilim.” Sevgiyle kalın Kitapsız kalmayın
Cemal SüreyaBerşan Koçoğlu · Siyah Beyaz Yayınları · 202070 okunma