2023 13. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2023 13:39
Ben Stefan Zweig'ı hiç ama hiç sevmem. Öyle çok okumuşluğum da yoktur yalnızca dört kitabını okumuştum şimdiye kadar. Bir daha şans vermeye de hiç niyetim yoktu açıkçası ama tavsiye üzerine hadi son bir şans daha dedim. İyi ki de demişim. Kitap içerisinde on dört hikaye barındırıyor. Hepsi tarihte çok önemli yerler tutan olayların yıldızlarının yükseldiği minicik anları anlatıyor. Hikayeler uzun uzun değil -birinci ve sonuncu hikaye hariç- bana sıkıcı gelmedi. Yalnız kitapta garibime giden bir kadın aşağılaması sezdim. 130. sayfada: "Bir kadın -her zamanki gibi yine bir kadın!- yoldan geçen birine bu olaydan söz etmiş ve taneciklerden birkaç tane vermiştir." ya da 236. sayfadaki: "Fakat bu demir iradeli ideolog diğerleri gibi gözyaşları dökmez, kadınların yaptığı gibi bir şeyden haberi olmayan şaşkın askerleri kucaklamaz." cümleleri sezgilerime birer sav niteliğinde. Şimdi son üç kitaptır yazmayı adet edindiğim öğrendiklerim kısmına geleyim. Bu bölümü kendi kendime yazıyorum denilebilir aslında ama belki size de bir şeyler katar. Şarkılar: ~La Marseillasse Marşı ~Ah Ça İra Marşı ~Kyrie Elesion İlahisi (Ayasofya'daki son ayinde söylenmiş) Operalar: Georg Friedrich Haendel'in birçok operasından bahsediliyor fakat altyazılı olanlar ve youtubeda ücretsiz izlenebilecekler sadece üç tane ~Saul ~Messiah ~Deidamia Kitaplar: ~Cicero'nun birçok kitabı (okuyabileceğimi sanmıyorum) ~ Dünyayı Sarsan On Gün- John Reed ~Marienbad Ağıdı-Goethe Ekstra Öğrendiklerim: ~ Çambelo isimli bir çalgı aleti varmış. ~Midgart yılanı:İskandinav mitolojisine göre bütün kıtaların etrafını dönerek kendi kuyruğunu ısırabildiği rivayet edilen yılan. ~Enternasyonal: Uluslararası ~ Kastrato; soprano, mezzo-soprano ya da kontralto seslerine küçük yaşta sahip olan yoksul ve yetenekli erkek çocukların, bu seslerini kaybetmemeleri için kendilerinin ve ailelerinin rızası alınarak ergenlik çağına gelmeden hadım edilmeleri sonucu tiz ve çocuksu sese sahip olan erkek soprano. ~Bizans surlarının hâlâ kalıntılarını gördüğümüz asıl koruma duvarı Theodosius tarafından yaptırılmıştır.
İnsanlığın Yıldızının Yükseldiği AnlarStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20196,8bin okunma