2023 15. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2023 16:23
Balzac, Fransız edebiyatının en bilinen sanatçılarındandır. 1800'lerde yaşamış olan yazarın pek çok eseri bulunmaktadır. Eserlerini "İnsanlık Komedyası" adı altında toplamıştır. Goriot Baba da bu eserlerden biridir. Yazardan okuduğum ilk eser olan Goriot Baba bu yıl okuduğum son kitap oldu. Kitabın çevirisinden kaynaklanan bir takım kopukluklar, yazım ve basım hataları okurken tadımı kaçırsa da sonunda bitirebildim. Elimdeki baskıda çok ciddi hatalar vardı maalesef bunlar da okuma keyfini ciddi oranda etkiliyor. Goriot Baba, eskiden çok zengin biriyken yaşadıkları sebebiyle ve kızlarına karşı olan aşırı cömertliği sonucunda fakirleşmiştir. Basit bir pansiyonda yaşayan ihtiyar dışarıdan bakanlar için kapalı bir kutudur. İki kız babası olan Mösyö Goriot hayatını sadece çocuklarına adamış onlara adeta taparcasına sevgi beslemektedir. Kızları sosyetenin tanınan isimlerinden olmasına rağmen damatlarından dolayı onlarla çok az görüşebilmektedir. Rastignac ise fakir ama zengin olma hayalleriyle yaşayan bir hukuk öğrencisidir. Kendisini sosyeteye sokabilmek için soylu akrabalarıyla samimi olmak derdi içindedir. Ta ki Goriot Baba'nın kızlarından birine aşık olana dek. Kitaptaki soyluların neredeyse hepsinin gayrimeşru ilişkilerinin olması ve bunların açıkça yaşanması biraz garibime gitse de bu Fransız edebiyatında sık görülen bir durumdur. Kitabı okurken çok uzun süre boyunca elimde süründürmüş olsam da sevdiğim bir eser oldu. Okumayı isterseniz farklı bir yayınevi tercih etmenizi tavsiye ederim.
Goriot BabaHonore de Balzac · Gece Kitaplığı · 201618,7bin okunma