Frau ve Herr’in Dünyasına Davetlisiniz!
2023 1. kitabı
Merhabalar sevgili kitap sever dostlarım. Bu senenin ilk incelemesi ile karşınızdayım. Öncelikle, bu kitabın yazarımızın okuduğum ilk kitabı olduğunu belirtmek isterim. Yazarımız kitabında Strasbourg taraflarında yaşanan esrarengiz dans çılgınlığını konu edinmiş. Dönemin toplumsal olaylarını ve dini öğelerini gayet başarılı şekilde yansıtan kitapta günümüzde de büyük bir problem olan kadınların toplumda küçümsenmesini ve yaşadığı zorlukları başarılı bir şekilde ele alıyor. -Danışma kurulu çalışmalarını sürdürüyor, fazlasıyla bilimsel bir doktor, bu dans çılgınlığının kendince tarifini yapıyordu. “Frau, eşi Herr’i halka karşı utandırmak için bu hastalığı bahane etmiştir. Bu bir numara, aldatmaca! Bu aldatmacayı mümkün olduğu kadar mükemmel yapma eğiliminde. Hatta o kadar mükemmel yapıyor ki eşine gerçekten hasta izlenimini verip, onu sinirlendirmek istiyor. Herr’in bundan hiç mi hiç hoşnut olmadığı aşikâr. Yine de ilgiyi üzerine çekiyor. Diğer salgına yakalanan kadınlar ise kocalarının ilgisini çekerek onları sinirlendirmek için Frau’ya eşlik ediyorlar. Kadınlar bu çılgın danslarını, ‘özgür, küstah ve uygunsuz’ düşünceleri akıllarına getirerek gerçekleştiriyorlar. Burada benim anladığım kadarıyla, korku ve riayet altında olmayan düşünceleri, şehvet ve arzuya dönüşüyor. Ağız bozukluğu ile öfkenin zihinde canlandırılmasıyla görülen bir tür düşünce dışavurumu. Ya da bazı bedensel istekler bu durumu açıklayabilir.” Biraz Zweig, biraz da Kafka’nın esintilerini taşıyan bu kitabı herkesin okuması gerektiği kanaatindeyim. Şimdiden hepinize keyifli okumalar dilerim FrauFrau Murat TerlemezMurat Terlemez
İnceleme
FrauMurat Terlemez · Luna Yayınları · 2021186 okunma