Puan vermedi·380 syf.··Beğendi
···Okunma: 02 Ekim 2023 23:22 Bir yazar ki savaşlarla dolu bir dönemde savaşlardan nefret eden bir karakterin ölümünü savaşçı arkadaşının gözünden yazıyor. Avrupa’nın Vicdanı adında bir kitap ki bu yazarın hayatını yazıyor.
Avrupa’nın Vicdanı, Zweig’ın akıl hocası ve dostu Romain Rolland’ın biyografisini kaleme alışıdır. Rolland, Avrupanın birbirine girdiği dönemde Avrupa Vatandaşlığı idealinin savunucularından, hatta önde gelenlerindendir. “Barışa inananlar”a yol göstermek için makale ve denemeler yazar, onlarla mektuplar aracılığıyla bire bir iletşine geçer. Yayınladığı makalelerden birinin ülkesinin devam ettirdiği savaşı apaçık kritisize etmesi nedeniyle ev hapsinde uzun süre kalan rolland mektuplaşmalarına buradan devam eder.
Şahsen Rolland’ın ya da Zweig’ın Avrupa Vatandaşlığı, büyük Avrupa Birliği ideallerini desteklemiyorum. Diğer milletleri aşağı gören bir tutum olarak görüyorum. Durumu Zweig’ın dilinden ve Rolland’ın gözünden okuyunca çok tatlı geliyor tabii…
Unutulmamalı ki Rolland’ın düşünceleri Avrupa ve hatta bazen yaşnızca Fransa’yı kapsasa da kişilik ve hayata bakış açısı bakımından hala herkes için ilham verici olmayı sürdürüyor. Birinci dünya savaşının patlak verişinden on yıl kadar önce yayınladığı birkaç ciltlik Jean Christophe romanıyla Nobel Ödülü kazanan yazarın birkaç ayda ancak okuyabildiğim bu biyografisi bana “hayatı, yaşamayı sanata çevirmek” bakış açısını kattı. Farkındalık, çalışmak, öğrenmek, ilerlemekten zevk almak ve bu zevkler doğrultusunda yaşayıp işe estetik de katarak sanata ulaşmak… Güçlü ve hayvani yapısıyla Jean Christophe’un savaşa susamışlığının yanında ona sükunet getiren kadın figürü ve en yakın arkadaşı sanatçı Olivier, belki de id, ego ve süperegoyu temsil ediyorlar. Christophe’un hayatı boyunca inanç ve tutku için, tatmin olmak için yollar arayıp bunu zaten bir noktada yakalamış ama kendilerini yenileyerek bir nevi döngü kurmuş olan arkadaşlarıyla diyaloglar kurması Rolland’ın fikirlerini farklı açılardan okuyucuya yansıtıyor.
Böylece belki de Jean Christophe, onu yazdığı esnada 38 yaşında olan Rolland’ın gençliğinden o zamana kadsr ve gelecekteki halini temsil ediyor.
Yine de Rolland’ın savaş çıktığında makalelerinde tekrarladığı ideali Olivier’dan duyuyoruz:
“BARIŞ!”