2024 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2024 22:06
Kitabı ilk elime aldığımda Ord. Prof. Dr. Ali Fuat BAŞGİL ve Cemil MERİÇ’İN övgü dolu cümleleri dikkatimi çekti. Daha doğrusu bu değerlendirmeleri kitabı almamı sağladı. Yazarıyla ilgili yaptığım araştırmada 1859-1940 arasında yaşamış Fransız bir pedagog ve eğitimci olduğunu; bu kitabı 1895’te yazdığını öğrendim. Yazar kitabı bu tarihte 18-25 yaş arasında, üniversite öğrencisi, erkek, Fransız bir birey için yazmış. Bu birey kendini zihinsel çalışmalardan alıkoyacak faktörlerle nasıl mücadele etmeli, bunun için nelere dikkat etmeli ve nelerden yararlanabilir sorularına cevap arıyor. Kitabı okurken çağın pedagojik yaklaşımı hakkında da bilgi sahibi oluyoruz. Kitapta ‘aptal’ , ‘salak’, ‘alçak’ vb ifadeler sık sık kullanılmaktadır. Ayrıca kitap çağının ruhuna uygun olarak kadına ikinci sınıf bir rol yüklemektedir. Bu arada dikkatimi çeken bir diğer husus da Katolik inancına yer yer güzellemeler yapmakta. Halbuki yazarla ilgili Fransa’da laik eğitimin savunucularından tarzında birşeyler okumuştum. Özet olarak 1895 yılında yazılmış bir kitap. Yazıldığı dönemin pedagoji bilimi ışığında o zamanlar için değerli olabilir. Günümüzde de hala geçerli olduğunu kabul etmek bilimsel ilerlemelere ve gelişmelere, bilimin doğasına aykırı bence. Bu kitapla birlikte 1980 ‘den önce yazılmış bu tarz kitapları okumama yönünde bir düşünce oluştu kafamda.
İrade EğitimiJules Payot · Yakamoz Yayınevi · 202438,5bin okunma