ÖTEKİNİ ANLAYABİLMEK
2023 32. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2023 00:00
Edebiyatın en güçlü özellikelrinden biri okuyucuya empati kurmayı öğretebilmesidir. Çok farklı bir coğrafyaya, zamana ve kültüre ait insanlarım hislerini ve düşüncelerini anlayabilirsiniz iyi yazılmış bir roman aracılığıyla. Fakat çoğu zaman kendi edebiyatımızı ve dünya edebiyatı adı altında Batı edebiyatının eserlerini okuyoruz. Dünyanın geri kalanının sesini fazla duymuyoruz aslında. O yüzden ben bu ve bunun gibi romanların çok önemli olduğuna inanıyorum. Her ne kadar kitabın yazarı hayatı boyunca Kanada’da yaşayan biri olsa da kendi ülkesinin sesi olmaya çalışmış. Suriye bize hem çok yakın hem de çok uzak bir ülke. Suriye bizim komşu ülkemiz, Osmanlı tarihinin bir parçası, dini ve kültürel bağlarımız var ama bir o kadar da tanımadığımız yabancı bir ülke. Bu romanda hem bu kadar uzak hem de bu kadar yakın olan bir milleti ve hepimizi etkileyen Suriye iç savaşını daha yakından tanıyoruz. Bu kitap bir araştırma kitabı değil, savaş konusunda da tarafsız bir tutumu yok. O yüzden ana amaç Suriye’yi ve savaşı öğrenmek değil aslında ama en azından bu hikayenin insani yönüne dair empati yapabilmek. Kitapta ana karakterlerin ve buludnukları psikolojik durumların detaylı ve samimi anlatımları bu amaca ulaşmamızı sağlıyor. Bu öykü göç etmenim, vatanını ve geçmişini geride bırakmanın ve her şeye rağmen ümitvar olmanın öyküsüydü. Umarım en yakın zamanda bu romanın Türkçeye çevrildiğini görürüz. Son zamanlarda artan nefrete ve huzursuzluğa karşı edebiyatın önemli bir rolü olduğuna inanıyorum çünkü. ‘This is the land of your father, and his father before him. Your history is embedded in this soil. No country in the world will love you as yours does.’
As Long as the Lemon Trees GrowZoulfa Katouh · Little, Brown Books for Young Readers · 059 okunma