Yazarımız Helen Hoang, fazlasıyla beğenilen "Aşkın Formülü" adlı kitabının ardından, yeni romanı "Evlilik Provası" ile karşımızda... Sosyal medyada ve yabancı forumlarda kitabın tanımı "Hoang'tan Aşkın Formülü'nün devamı" şeklinde yapılıyordu. Ben de o hevesle hemen alıp okumak istedim. Ancak sizi baştan uyarmalıyım ki "Evlilik Provası", Aşkın Formülü ile ilgili bir devam içermiyor. Bir karşılaştırma yapacak olursam eğer, bu yeni romanı her türlü eksi yazar. Çünkü ana karakterler Khai ve Esme hiçbir şekilde tatmin etmiyorlar ve duyguyu okuyucuya geçiremiyorlar. Kurgu ve yaşanan olaylar, benim için bu sefer vasat kaldı. Romanı okurken, sanki bir Türk filmi senaryosu okuyor gibiydim. Gerçekten klişeler fazlalıktaydı. Üslup olarak yalın bir dil kullanışmış ve günlük konuşma dili tercih edilmiş; ancak bu günlük dil, çoğu yerde avamlığa kaçıyor. Stella ve Michael ile karşılaştırdığımda, Khai ve Esme çok sığ kalıyorlar. Özetle bu roman, "Aşkın Formülü"nden sonra Helen Hoang'a olan bakış açınızı negatifleştirebilir. Kitabın sonunun çabuk getirilmeye çalışıldığını da düşünüyorum, çok hızlıydı. Bunun yanında özellikle annesinin Esme'ye Amerika'ya gitmesi telkinleri ve Esme'nin "seni seviyorum" takıntısının uzatılması oldukça fenaydı.
Khai, esas oğlanımız... Asperger sendromundan muzdarip, otizmli ve hayatını dakiklik üzerine kuran biri. O sevgili olmayı bilmeyen ve karşı cinsle yakınlaşamayan bir adam. Tek eğlencesi işi ve sporu! 10 yıl önce kendisine çok yakın olan Michael'i kaybetti ve bu durumdan kendisini sorumlu tutuyor. Acı çekiyor, üzülmeyi ve yas tutmayı bilmiyor. Khai'nin bu durumuna artık kayıtsız kalamayan Co NGa, oğlunu evlendirmek istiyor ve bunun için Vietnam'da kız aramaya başlıyor. Tam bu sırada, bir otelde temizlikçi olarak çalışan Esme, Co Nga'nın dikkatini çekiyor. Khai'nin annesi, Esme'ye oğluyla sevgili olup onu baştan çıkarması ve yaz sonunda evlenmeleri için teklif yapıyor. Başta bu teklife olumlu bakmayan Esme, zor şartlarda yaşayan annesinin telkiniyle ABD'ye gitmeye ve Khai'yi baştan çıkarmaya karar veriyor. Çünkü küçük kızı Jade'nin de bir baba figürüne ihtiyacı var. Esme, Khai'yle evlenemese bile en azından ABD'de yeşil kart alabilmeyi, kızına iyi bir yaşam kurabilmeyi ve orada yaşayan hiç görmediği babasını bulabilmeyi amaçlıyor. Amerika günlerinde gündüzleri çalışırken, akşamları ise gerek tatlı yalanları gerek cazibesiyle Khai'yi etkilemeye çalışıyor. Saçma olaylar silsilelerinin gelişiyle, karakterlerimiz kendilerini bir yaklaşıp bir uzaklaşırken buluyor.