2024 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2024 18:44
Merhabalaar kitap dostlarım bugün size okumaktan çok keyif aldığım türde bir kitap önerisiyle geldim. Kitabımız toplamda dört kısımdan oluşuyor. Her kısımda da birden fazla hikaye bulunuyor. Kitabımızın yazarı aslında nörolog ve kitapta yer alan hikayelerde kendi hastalarına ait. Birden fazla psikolojik hikayeyi okumak ve bu hikayelerin derinine inmek, sebebini-sonucu okumak bana çok keyif verdi. Zaten terimsel ya da sıkıcı bir yazım dili yok. Okuması gayet rahat ve akıcıydı. Kitabın da ismi olan "Karısını Şapka Sanan Adam" kitabımızın ilk hikayesi. Dr. P çok başarılı ve yetenekli bir müzisyen ve aynı zamanda üniversitede çalışıyor. Hayatta çok basit dediğimiz şeyleri yavaş yavaş karıştırmaya başlıyor. Örneğin ayakkabı ve ayağı arasındaki bağlantıyı unutuyor, hangisi ayak hangisi ayakkabı ayrımını yapmak çok zor geliyor. Günlük işlerini hep müzikle yapıyor, kendi mırıldandığı eserlerle. Eğer bu sesler olmazsa ya da bir işi yaparken işi yarıda kesilirse her şeyi unutuyor ve üzerini değiştirmek bile imkansız hale geliyor. "Beden imgesi yoktu, onun yerine beden müziği vardı." Bu sayede seri bir halde hareket edebiliyordu, ama iç müziği kesildiğinde aklı büsbütün karışıyor ve duruyordu. Aynı şekilde dışarıyla, dış dünya ile ilişkisi de kesiliyordu. " Bilge, tutkulu ve her daim merak dolu Sacks, tıbbın bilim kadar bir sanat da olduğunu çoktan anlamış bir hekim." - New York Times
Karısını Şapka Sanan AdamOliver Sacks · Yapı Kredi Yayınları · 20206,4bin okunma