·130 syf.····Okunma: 22 Ocak 2024 23:55 125 ayrı başlıkta kendi düşüncelerini kendi fikirlerini paylaşan Ahmet Haşim,
Atatürk'ten italyan pilot Nobile'nin kutuplarda kaybolmasına, tahta kurusunun cesaretinden, baş parmağın insanlığın gelişiminde oynadığı role; kadınlar hakkında çarpıcı sözlerle günümüz feministlerin savaş açacağı türden konulara da değinen birazda müstehzi üslubuyla kendini okutan bir kitap.Zaten başlık altındaki sayfalar 2 sayfadan uzun değildir.
"Gazi" başlığıyla kitabın ilk sayfasını işgal eden denemede Atatürkü ilahlaştırırcasına betimlemesi benim hoş karşılamadığım bir tarz, hulâsa harf inkılabından sonra fikir teatisi için Dolmabahçe sarayına çağrılan sayılı kişilerden biri olduğundan dolayı dalkavukça sözler edebilir. Dönemin şartlarına göre değerlendirmek lazım geldiğini biliyorum.
kitabın kapağı üzerinden de anlaşılacağı üzere ayrıca bir Paris seyahati notlarından da oluşuyor.
bir Montaigne nin denemeleri kadar olmasa da onun kadar edebi zevk vermese de okunabilir diye düşünüyorum.