Puan vermedi·400 syf.····Okunma: 21 Kasım 2023 22:42 Selamm
Bugün sizlere okurken beni fazlasıyla etkileyen #koryangınlar kitabının yorumuyla geldim.
Jawad, bir şeyler üretmeyi seven 14 yaşında bir çocuktur. Okulda verilen ödev üzerine, Cadılar Bayramı için bir roket çanta yapar. Öğretmenlerine ve arkadaşlarına hevesle göstermek için okula gittiğinde, ırkçı bir öğretmeni tarafından bomba yaptığı iddiasıtka polise ihbar edilir ve terörist olarak suçlanarak tutuklanır.
Suçsuz olduğu anlaşılıp salınsa da bombacı çocuk etiketi üzerine yapışmıştır. İnsanlardan gördüğü zulüm, ırkçılık ve nefret onun hayatının bitmesine sebep olmuştur.
Safiya ise 17 yaşında ve tek hayali gazetici olmak isteyen bir kız. Jawad'ın başına gelenlerin ve tehdit içeren bir sürü mesajın ardından bu olayın peşine düşmeye karar verir. Ancak bunun zor olacağını kendisi de biliyordur. Çünkü Amerika'daki ırkçılık, islamafobi ve yabancı düşmanlığı önüne engeller koymaktadır. Ama ne olursa olsun o bu işin peşini bırakmamakta kararlıdır.
, Okumadan önce beni bu kadar etkileyeceğini hiç düşünmezdim. Okurken birçok duygu eşlik etti bana. Kızdım, üzüldüm bazen içim yandı. Kitabın sonunda okuduğum, kurgunun gerçek bir hikayeden alınmış olması beni daha da üzdü.
İnsanların yaptığı bu ayrımcılığa aklım ermiyor. Suçlu olmalarına rağmen onlar hakkında güzellemeler yapılması ve zengin oldukları için her şeyden sıyrılmalarını aklım almıyor. Adalet neden herkese eşit derecede tecelli etmiyor ? Bu çocukların içinde kendilerin büyük olan nefret ve öfke kime ?
Bu kitap bize yapılan ırkçılığı, ötekileştirmeyi, insanları dil, din, ırk ve maddi durumlar gibi konularla nasıl ayrıştırdığını açık bir şekilde gösteriyor. Ve maalesef ki biz hala ırkçılığın ve ötekileştirmenim olduğu bir dünyada yaşıyoruz.
İnsanların artık birbirine olan bu nefretleri bitmeli. Herkesin yaşamaya, istediği dili konuşmaya, istediği dine inanmaya hakkı var. Ben beyazım o siyah diyerek ten renginden ötekileştiriliyor insanlar. Sanki yaşamaya hakları yokmuş gibi.
Bu kitabı okudunuz mu ya da daha önce gördünüz mü bilmiyorum ama paylaşımımla belirli bir kısma gösterebiliyorum. Mutlaka okumanız ve okutmanız gereken bir kitap. Kitapla ve keyifle kalın