"Sanatta ahlâkçılıkta ısrar eden popülist yaklaşıma doğru genel ve hayli itiraz edilesi bir kayma da varken, bu post hoc namus kumkumalığını bir kadın olarak rencide edici buluyorum."
#vladimir
#juliamayjonas
@domingo_yayinevi
#elifersavcı çevirisi ile dilimize kazandırılan Vladimir, bir ilk #roman olma özelliği taşıyor.
Ellili yaşlarını devirmek üzere olan #kadın bir #akademisyen yine aynı üniversitede ders veren bir akademisyenle evlidir. Yalnız sıradışı bir evlilikleri vardır çiftçimizin zira adamın evlilik dışı pek çok ilişkisi olmuştur. Ve bu ilişkilerden kadının haberi vardır. Bir nevi açık evlilik dedikleri türden.
Gün gelip ilişkiye girdiği eski öğrencileri tarafından şikayet edildiğinde bile kadın boşanmak yerine kocasının yanında yer alır. Kocasını çok mu seviyor, aşık mı? Hayır!
Kadın da kendinden yaşça küçük bir yazara aşık olur ilerleyen süreçte.
Ahlâki kuralları bir yana bırakarak okuduğumda - ki en sevmediğim bakış açısıdır - kimin eli kimin cebinde belli olmayan ilişkiler zinciri de diyebiliriz aslında. Eşcinsel bir çocuk ve onun sorunları, sürekli aldatan ama saklanamayan bir koca, başkasına aşık bir kadın...
Yaşananların ayyuka çıkarak herkesin boşanmalarını beklediği bir çiftin güncesi de denebilir aslında yaşananlara.
Kâğıt üzerinde dahi olsa eşinin, onca öğrencisiyle rızaya dayalı ilişkiler yaşadığını ve karşı tarafın da bunu istediğini savunarak kocasını çevreye karşı aklayan bir kadının zihnini anlamam mümkün değil.
Taşrada yaşanan duygusal anlamda bitmiş bir evliliği farklı insanlarla yaşanan tutku ile sürdürmeye çalışan iki insan. Paylaştıkları tek şey aynı ev. İlerleyen yaşla birlikte gelen #mutluluk ve #heyecan yaratma çabası. Diğer yandan edebiyattaki yaratım isteği.
Kitabın kapağında yer alan nefes kesen tabirine katıldığımı söyleyemeyeceğim bu arada. Çünkü beklediğim o ivmeyi bir türlü yakalayamadım. Evet ilişkiler cesur ama çok monotondu. Böylesi cesur ilişkilerin yaşandığı bir romanda arzuyu ve tutkuyu satırlarda yoğunca hissetmek isterdim.
İlginizi çekerse bakabilirsiniz ama beni ikna etmedi satırlar :)
"Yaş insanların düşüncelerinin zincirlerini boşaltıyor."
#OkurSevtap