2024 23. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2024 09:37
SODOM’UN 120 GÜNÜ-MARQUIS DE SADE,400 sayfa Kitabın yazarı Sade hakkında bir araştırma yaptığımda Sadizm kelimesinin isim babası olduğunu okudum ve sadizmin manasının acı çektirmekten zevk duymak olarak açıklanırken Sade’nin bu işin felsefesine inerek Sadizmin onun eserlerinden çıktığını öğrenmiş oldum. Aristokrat bir aileden gelen Sade çocukluk ve ilk gençlik yıllarında dini ve askeri eğitim almış.1763 yılında savaştan dönünce aşık olduğu kızın babası zengin devlet adamı önce büyük kızın evlenmesi gerektiğini söyleyerek bu ilişkiye izin vermemiş.Çalkantılı hayat şekli ve sapkın arzuları ile bir çok kez hapse girer,akıl hastanesine yatırılır.13 yıl akıl hastanesinde yattıktan sonra çıkar ve orada tanıştığı 13 yaşındaki kızla dört yıl süren bir sübyancı ilişki yaşadıktan sonra ölür.Bu kitabı da akıl hastanesinde yazar. Ölümünden sonra yarım kalmış ya da basılmamış bütün müsveddeleri oğlu tarafından yakılır.Böylece karanlık kalmış sapkın fantezileride küllere karışır. Kitabın okunması da yorumlanması da çok zor.Mide bulandırıcı,insanın ne kadar sınır tanımadığını,uçların en ucu neresiyse fırsat bulduğunda oraya kadar gidilebileceğini gösteren bir kitap.Bir çok kişi yarım bırakmış kitabı,evet yarım bırakılacak kadar sapkınlık ve mide bulandırıcı şeylerle dolu.Okudukça bu kadarı da olmaz diyebileceğimiz şeyler var.Yarım kitap bırakma alışkanlığım olmadığından sonlara doğru artık hep aynı şeylerden bahsettiği için atlayarak okudum. Kitabın konusuna gelirsek; Çok varlıklı dört kişi,bunlardan biri piskopos ,insanlardan uzak,bir dağın tepesinde,ulaşımı çok zor kale gibi korunaklı bir manastıra kapanırlar 120 günlüğüne .Yanlarında eşleri,hizmetkârlar ama her konuda!!,mutfak çalışanları,yaşları çok küçük kızlar ve oğlanlar … Sadece cinsel hazlarının tatmini ve çok uç sınırlardaki fantezileri için 120 günlük bir program hazırlarlar.Bu program içinde akla gelmeyecek her tür sapkınlık vardır.Nefsinin ve tutkularının esiri olmuş bu insanların şehveti için neler yapabileceğini,ne kadar alçalabileceğini ,bu uğurda cinayet bile işleyebileceğini okuyoruz. Sonunu çok merak ettiğim için ve son elli sayfayı atlayarak okuduğumda finalde çok şaşırtıcı şeyler gördüm ve yok artık dedim.Tavsiye edemeyeceğim.Midesi kaldıran ve merak eden okuyabilir.Ben içeriğinin bu kadar sapkınlık olduğunu bilmeden okudum ve okuduğum bazı şeylerde yüz ifadem inanılmaz bir şekilde değişti ve akla hayale gelmeyecek şeylere rastladım.
Sodom’un 120 GünüMarquis de Sade · İthaki Yayınları · 2022772 okunma
1.533 Gösterim