2024 5. kitabı
Vücudunun içinde bir insan, ondan apayrı bir varlık filizlenecek ve bütün beklentiler onun omuzlarına yüklenecek. Alfonso’nun oğlu, Alfonso’nun vârisi, gelecekteki Ferrara Dükü… . Herkese Merhabalar Bugün sizlerle İngiliz Yazar Maggie O’Farrell’ın yazmış olduğu 1550’lerin Floransa’sında gerçek bir hikayeden esinlenerek yazılmış olan “Evlilik Portresi’nden bahsedeceğim. Ferrara Dükü olan Alfonso ile evlenmesinin üzerinden bir yıl bile geçmemiş olan Lucrezia di Cosimo de’Medici ölür. Kocasının öldürdüğü söylentileri çıksa da tüberkülozdan öldüğü açıklanır. Ve bu sır perdesi olarak kalır. Robert Browning’in yazmış olduğu “My last Duchess’in ilham kaynağı olduğunu düşünenler de çoğunlukta… Ana karakterimiz olan Lucrezia Floransa Dükü I. Cosimo’nun beşinci çocuğudur. Ablası Maria Ferrara Dükü olan Alfonso d’Este ile nişanlıdır ve aniden ölür. Ablasının ani ölümüyle henüz onüç yaşında olan Lucrezia; Alfonso ile evlenmek zorunda bırakılır. Ve o zamana kadar görülmeyen,horlanan Lucrezia’mızın üzerine spot ışıkları yönelir. Bizim o yerinde duramayan, sessiz ve sevdiği tek şey resim yapmak olan sevgili Luce’miz; ailesinden görmediği sevgiyi evliliğinde bulabileceğini düşünür. Tabii ki bu evliliğin asıl amacı Alfonso’nun varisini doğurabilmesi… Ve hikaye tam da burada evlendiklerinde başlıyor… Lucrezia kocasından şüphelenmeye başlar, onu öldüreceğini düşünür. Kitap iki farklı zaman diliminde ilerliyor. Bir çocukluk dönemi bir de kitabın sonu şeklinde. Aslında tam da sondan bahsedilmese de olacaklara karşı bizi yavaştan hazırlamış oluyor. . O kudretli sarayların içinde ataerkil bir toplum için eğitilen, mücevherleri ile gözlerimizi kamaştıran soylu kadınların yaşadıkları oldukça akıcı bir dille anlatmış yazarımız. Okuması keyifli bir tarihi kurguydu. Bu tarz kitapları sevenlerin kaçırmaması gereken bir kitap, şimdiden keyifli okumalar
Evlilik PortresiMaggie O'Farrell · Domingo Yayınevi · 20231,513 okunma