2024 4. kitabı
"BU ŞEHRİ i STANBUL Kİ Bİ-MİST Ü BEHADIR. BİR SENGİNE YEK-PARE ACEM MÜLKÜ FEDADIR." - Nedim Şehr-i Yar, 18. yy. sonları ve 19. yy, başlarında İranlı bir seyyahın dünyanın gözdesi Istanbul'a gelmesiyle başlar. Çocukluk yıllarında rüyasında gördüğü işaret neticesinde, bir çift mavi gözün sahibini bulmak için dünyayı dolaşan Cafer'in, herkesin muradına erdiği Şehr-i Stanbul'da karşılaştığı olayları ve Istanbul'un tarihi yüzünü anlatmaktadır. Yedi tepeden, yedi iklime uzanan hükümranlık... İstanbul, sadece bir şehir değil; başlı başına bir kültür, bir medeniyet, bir tarih ve bir insanlık merkeziydi. Istanbul, tek başına bir devlete bedeldir. Bu şehre, nice şiirler yazılmış ve nice türküler söylenmiştir. Kimilerine saray, kimilerine zindandı bu koca şehir.... Uğruna can vermekten kimsenin çekinmediği nazlı bir maşuktu. İştiyakıyla nice hükümdarları, nice kralları heder etmişti yolunda. Nice devletin payitahtı, nice âşıkların yuvası, nice ariflerin gönlü, nice âlimlerin kitabı, nice sultanların gözde cariyesiydi Istanbul. Kiminin Konstantiniyyesi idi, kiminin Belde-i Tayyibesi... Devran kime gülmüşse; Istanbul, ona mesken olmuştu. Yeditepe'den esrar sahibi olmayan var mı Acaba?Şehr-i Yar Az çok zaten hepimiz İstanbul hakkında bişeyler biliyoruz ne kadar bilsekte az, hem bilmekle idrak etmek arasında fark vardır bence öğrendikçe değilde idrak ettikçe değerlenir, anlam kazanır bişeyler. Kitaptan sonra daha bi başka oldu benim için İstanbul. Bu kitabın güzelliğinin yanında bende bıraktığı en güzel hatırası akşam okuduktan sonra rüyamda Allahu tealanın İstanbulu tabiri caizse nasıl özene bezene yarattığını bana anlatmasıydı belki psikolojikdir bilmiyorum ama tarifi imkansız çok güzel bir şeydi. Kısa ve öz olma hasebiyle herkesin okuyabileceği çok güzel bir kitap. Keyifli okumalar.
Şehr-i YarEnes Fatih İmre · Çınaraltı Yayıncılık · 201222 okunma