2024 17. kitabı
Okunma: 19 Mart 2024 00:29
Her ne kadar bir kurgu da olsa. İnsanlara mesaj niteliğinde bir çok öğüt veriyor. İnsan aklının boyutunu aşan fizik ötesi olayları bir yere kadar bilebilir arastirabilir. Ama belli bir noktada durması gerekir. Victor bu çizgiyi geçerek hem kendi hayatının hem de sevdiklerinin hayatının mahvolmasına yol açtı. Birçok doğa olaylarını hiçe sayarak, dini ve vicdani yanlarını düşünmeden kendini ilah yerine koyarak bir canavar yaratması ve sonunda o yarattığı canavarı terk ederek sorumluluktan kaçması çok bencilce. Sonunda bütün sevdiklerini kaybettikten sonra gidiyor yetkili kişilere. En başta yapması gerekeni en sonda yapıyor. Sanki onu yaratan o değilmiş gibi suçluyor onu. Bir çok noktada canavar haklı. Böyle bir işe hiç kalkışmamalıydı başta. O yarattığın canlı da intikam istemekte haklı. Yalnız başına ve sevgisiz. Aslında başta iyi duygulara sahip. Sırf dış görünüşü yüzünden kötülüğe maruz kalıyor. Bu durumu aslında yaşayan bir çok insan var. Özünde iyi kalpli olan birçok insan yanlış anlaşılıp toplum tarafından dışlanıyor. Kitabı okurken hep bunu düşündüm. Bir çok yönden empati kurdum onunla. İnsanoğlunun dünyaya gelişi, geldiği dünyaya adapte olmaya çalışması, insanları ve çevreyi tanıması canavar uzerinden anlatılıyor onun gözüyle bakılıyor olaylara. Okudukça sorguladım bazı şeyleri ve iyi ki okumuşum dediğim bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Okuyacaklara tavsiye ederim.
FrankensteinMary Shelley · İthaki Yayınları · 202121,8bin okunma