2024 8. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2024 17:39
Kral Lear Shekspear ‘in İngiliz edebiyatının dünyaya sunduğu en önemli değerlerden biri . Bilenlerin aksine ( Romeo ve Juliet , Hamlet ) Kral Lear, Shekspear’in birçok kez sahnelenmiş ve filme de uyarlanmış ünlü tragedyası . Konusu özetle: Kralın bir gün yönettiği ülkeyi üç kızına paylaştırmak isteğiyle başlıyor ama bir şartı vardır: “ Kralı ne kadar çok sevdiklerini anlatacaklardır.” Büyük ve ortanca kız methiyeler düzerken babalarına küçük kız ise sevgisinin sözlerle anlatılacak boyutta olmadığını söyler ve bilin bakalım kaybeden kim olur ? Kitap konusu itibarıyla bizlere şu soruları sorduruyor : “Gerçek sevgi süslü sözlerde mi yoksa davranışlarda mı gizlidir ? Güç ve iktidar savaşında her şey mübah mıdır ? Kıskançlık insana hangi değerlerini unutturabilir ? Etrafımızdaki dalkavuklarla ve gerçekten kalpten sevenleri nasıl daha iyi ayırt edebiliriz ? Buna benzer günümüze de dair birçok sorgulamayı da yüzyıllar öncesinden gün yüzüne çıkarıyor Shakespeare . Sevdiğim alıntılar : Sev ve sus! Bundan böyle yabancısın artık sonsuza dek Gönlüme de, kendime de.. Çok üzgünüm.. Yüreğimdekileri söze dökemiyorum..
Kral LearWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,4bin okunma