2024 41. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2024 19:48
Nobelli yazar #knuthamsun 1920 yılında bu ödülü almış. Kendisi Norveçli. Açlık kitabı şöhreti yakaladığı bir eser. Yazarın kendi hayatından da izler taşıyan bir kitap. Kitaptaki karakterin bir adı yok. İsim vermeyi uygun görmemiş herhalde ama ben kendisine Gurur ismini verdim. Kitabın bir yerinde de "Fazla gurur insanı öldürür" diyor Hamsun. Oldukça doğru bir söz ama kendi hayatına bunu geçirememiş ne yazık ki. Açlığın dibini de görse kimseye el açmıyor ya da çok farklı şeylerden bakıyor olaya. Başlarda gayet iyi olan durumu sonra kötüye gidiyor. Nereye başvuru yapsa iş bulamıyor ne yazık ki. Sürekli makale yazıyor geçinmek için ama kimisi kabul görüyor kimisine çöp deniyor. Günlerce açlık çekiyor. Üstü başı sefillik içinde. Böyle bir halde iken gururu yüzünden abuksubuk davranıp duruyor. Bu durumlara çok kızdım aslında. O an yardıma muhtaçsın ve bırak da insanlar sana yardım etsin. Bugün bana yarın sana olarak bak olaya diye diye okudum ama onun duygularını anlamak için aynı durumda olmak gerek diye düşünüyorum. Damdan düşenin halini damdan düşen anlar hesabı. Kitap sular seller gibi akıyor diyemem ama durağan da değil. Orta akışta kendini okutan güzel bir eser. Bir adamın dibe batıs hikayesi de denebilir. O açlığı okuyucuya hissettiriyor resmen. Okumayan varsa okusun bence en yakın zamanda.
AçlıkKnut Hamsun · Kapı Yayınları · 202435,7bin okunma