2024 36. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2024 21:27
Kitaptaki son kısmı okuyana kadar kitaba 4 veya 5 puan verebileceğimi düşündüm. Felix- Henriette aşkı ve yaşanılanlar öfkelendirdi beni. Aşka layık olamayan erkeklerin vicdan azabıyla yazdıkları bir hikaye daha dedim içimden. Ama sonra tüm bu kitapta anlatılan olayların Felix'in son sevgilisine yazdığı bir mektup olduğunu, Natalie'nin cevabını içeren son kısımla anladım. Natalie Felix'e ağzının payını verdi, onun kimseyi sevemeyeceğini, aşkın kıymetini bilmediğini, kendi hatalarının dahi sorumluluklarını alamayan bir kişi olduğunu ifaden eden mektubu kitabın üzerimde oluşturduğu bütün gerginliği dağıttı. Balzac aslında kendi kendine bu erkeklerin de her şeyin farkında olduklarını itiraf etmiş bu son mektupla. Bütün bir kitap bir erkeğin aşka hürmetsizliğinin meşrulaştırma gayreti olduğunu Natalie'nin yazdığı o kısa mektup itiraf ediyordu. Bütün bir kitap boyunca kendi acılarını, travmalarını, hatalarını anlatan yazar bile onunla empati yapmamı sağlayamadı, tek bir mektup koca anlatıyı saman gibi hafif ve anlamsız bıraktı. Aşk büyük bir hediyedir, kaybetmek ömür boyu yüktür kişiye.
Vadideki ZambakHonore de Balzac · E Yayınları · 053bin okunma