Atam bu kitabı boşuna tavsiye etmemiş. Kitabı yıllar önce okumuştum ama gündem beni bu kitabı tekrar okumaya itti. Öğretmenlerimizin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlayıp tekrar okumaya karar verdim. Kesinlikle her bireyin hayatında mutlaka en az bir kere okuması gereken bir kitap. Eğer bugün bu çürümüşlüğü, dibe vurmuşluğu yaşıyorsak bunun en büyük sebebi eğitimsizliktir. Güya bir eğitim alıyoruz ama içi tamamen boşaltılmış, bitmiş bir eğitimden ibaret. John Nash : "İyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur!” diyor tam olarak şuan bunu yaşıyoruz. Üstüne yetmezmiş gibi bir de müfredattan en önemli konuları çıkarttılar. Halkı bilerek basitleştiriyorlar, artık eleştirel düşünmeyen, analiz yapamayan bir toplum oluşturmaya çalışıyorlar. Ben tüm bunların yine toplumumuzun öncüleri, liderleri olarak gördüğüm öğretmenlerimiz sayesinde düzeleceğine inanıyorum. Kitapta bir toplumun nasıl öğretmenler öncülüğünde madden ve manen kalkındığını, eğitimin ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. Maalesef ki günümüzde öğretmenlerin el birliği ile itibarı yok edildi. 3-4 hafta içinde kaçıncı şiddet olayına tanıklık ettik. Toplumda şiddet karşılıksız kalmış durumda. Yozlaşmışlık akıyor her yerden, durum içler acısı. Devletlerin temellerinin yenilenmesi ancak toplumun eğitim ve kültür seviyesini yükseltmekle olacaktır. Kendini yenilemeyen öğrendiklerini güncellemeyen nesillerin güçlü devlet kurması ya da idare etmesi beklenemez. İşte böyle bir değişim, her ülkede, her kente, her ilçede ve unutulmuş terk edilmiş her köyde yaşanabilir. Bunun için yalnızca dinamik fikirli, uyanık ruhlu ve uygarlık yolunda çalışmaktan yorulmayan, usanmayan; aksine heyecan ve zevk duyan insanlara ihtiyaç vardır. Umarım bu güzel aydınlanma ülkemiz için en kısa sürede olur. Keyifli okumalar.