Cokkk seviyorum
2024 6. kitabı
Bazı kitaplar vardır, kendinize bir pay çıkaramazsınız ama üstünüzde unutamayacağınız bir tesir bırakır. The Outsiders da öyle bir kitap ve bunun yanında benim için çok özel. Uzun bir roman değil ve devamı da yok fakat bu onun kalıcılığını değiştirmiyor. Yazar kısa bir sürede karakterleri öyle derinlemesine gözler önüne koymuş ki bazılarını yıllardır tanıyormuş gibi hissediyor ve okurken orada olduğunuzu düşünüyorsunuz. Sophie'nin bu romanı 16 yaşındayken çok yakınında olan olaylardan esinlenerek yazmış olmasından kaynaklanacak ki ana karakterimiz olan Ponyboy olayları çok basit ve genç bir çocuğun gözüne göründüğü şekilde birebir aktarabiliyor, bu da romanı zenginleştiren detaylardan biri. Biraz da içeriğine değinmek istiyorum. (Spoiler!!!) Aslında nereden başlayacağımı bilemiyorum çünkü okumamın üzerinden biraz zaman geçti fakat hala arada sırada alıntıladığım yerler var. Öncelikle oldukça çetrefilli bir karakter olan Dallas'ı kitabın başından beri ne kadar sevdiğimi inkar etmem mümkün değil, ki sonlara yaklaşırken asıl karakterlerin ilk olarak o ve sonra da Johnny olduğunu anlamaya başlıyoruz. Başta sadece çetenin bir parçası ve kimsesi olmayan bir sokak süprüntüsü gibi görünse de Johnny ve Ponyboy'un başını beladan kurtardıktan sonra başta ondan nefret eden Pony'nin yavaş da olsa aslında Dallas'ın kötü biri olmadığını, hatta Johnny'nin kaderini değiştirmek için elinden geleni yaptığını farketmesi beni çok duygulandırmıştı. Onca çabasına rağmen ise Johnny'nin sadece yaptığı iyilik yüzünden öldüğünü düşünüp kendini suçlayışı ve hiçbir arkadaşının onu kurtarmak için bir şey yapamayışı da bir başka üzücü detay... Beni en derinden yaralayan ve ağlatan kısım ise Johnny'nin, Dallas'ın öleceğini bilmeden ikisine bıraktığı mektuptu. Bahsedecek çok şey var ve ben bu kitapla ilgili sabahtan akşama kadar durmadan konuşabilirim ama gerçek dostluğu ve birini sevmenin ondan uzak durmak anlamına gelebileceğini en dokunaklı şekilde anlattığını söyleyip maalesef burada bitiriyorum. "Şimdi ölmek istemiyorum. Yeterince uzun değil, on altı yıl yeterince uzun değil."
The OutsidersS. E. Hinton · Penguin Books · 2016725 okunma