Eğer Kötü Olsaydık ~ M. L. Rio
Dark academia seven biri olarak kitaba merakla başladım. İlk sayfalar tamamen Shakespeare alıntıları, replikleriyle doluydu. Çünkü karakterlerimizin her biri bu repliklerle yaşıyor.
Sonrasında Oliver Marks ile tanışıyoruz, işlemiş olabileceği ya da
olamayacağı bir cinayet için on yıl hapis yatmış adam. Serbest kaldığı gün, onu hapse atan dedektif tarafından karşılandı. Dedektif Colborne emekli olmak üzereydi ve on yıl önce gerçekte ne yaşandığını öğrenmek istiyordu. Neden hapisteydi? Geçmişte neler oldu?
Shakespeare, tiyatro ve gizemle harmanlanmış bir kitap düşünün. Karakterlerin bir sanat okulunda hayatını sahneye, rolleri ve Shakespeare’e adamış olduklarını. Sohbetlerinin hep repliklerle olduğunu. Karakterleri oynamak değil de yaşamak, özümsemekte olduklarını…
Kitap hapishaneden çıkan ve geçmişte kalan ama aslında kalmayan bir olayı anlatan karakterimizle başlıyor. Bir grup arkadaş ve sanatçı 10 yıl önce büyük bir şey yaşadılar. Herkesin rolü hep belliydi. Sahne önünde ve arkasında. bir gün öğretmenleri rolleri tamamen değiştirdiğinde işler de değişmeye başlıyor.
Kitabın perdelere ve sahnelere bölünmüş olmasını çok sevdim. Kurgunun atmosferini bu şekilde daha net hissettim! 7 arkadaş ve geldikleri nokta aralara serpiştirilmiş detaylarla müthişti. Bir geçmiş ve bir günümüz olarak ilerlemesini çok sevdim. Bu durum genelde merakı daha çok arttırıp kafamı biraz karıştırıyor ve tahmin etmemi zorlaştırıyor. Kitapta detaylara dikkat edersen tahmin etmek o kadar zor olmuyor ve tahmin etsek de aynı tadı aşmaya devam ediyoruz.
Oliver, Meredith, James, Filippa, Richard, Alexander ve Wren. 7 farklı karakter ve 7 farklı rol. Bir arkadaş grubu ve birinin artık ölü diğerinin bu ölümden dolayı hapishanede oluşu… Son sayfaya kadar heyecanla okudum ve türü sevdiğim için bana iyi geldi. Siz de bu türü seviyorsanız şans vermelisiniz.
“Verilmemiş kararların acısı ne kadar büyüktü.”