Selamlarr! Zifiriyet Fabrikası kitabı ile kalemiyle tanıştığım yazarın son çıkan eseriyleyim Eleştiri, mizah içeren bir kitaptan beklediğim tüm beklentilerimi karşıladı.
Bendeniz Engin Denizler… Kayseri menşeili Japon yapay zeka robotu olan eşim Cevriye ve arkadaşım Birol ile yaşıyorum. Birol ile bana kimse ev vermiyordu. Öğrencisiniz, serserisiniz diyorlardı. Mühendis abim de bana Cevriye’yi oluşturdu, git kargodan karını teslim al dedi. “Niye Kayserili yüzü yapmamış?” dedi Birol. Kayserili yüzü de nasıl oluyorsa… Ev sahibim Meftun Bey evli olduğumu görünce seve seve verdi evi. Yalnız, kızı Mihrimah’a sonradan deli gibi tutulmasaydım iyiydi. Neyse, şu an pandemi zamanı ve apartmandakilerle çok sık karşılaşmıyoruz. Elinde rakı eksik olmayan Cengiz abinin geçenlerde helvasını yemiştik de sonra karşımızda görünce dedik ölenle ölünmüyormuş meğer. Diğer komşumuz Tarık abi de evimize gelir kafa açıp giderdi. Geçen de o da öldü… Bir de Birol ve bana miras bırakmış: kuşu Civan. Ama hayvan deyip geçmeyelim çünkü filozof Diyojen’in öğretilerini benimsemiş bir kuş Civan. Diyojenci kuşa şaşıracağınız kadar robot Cevriye’nin dadaist bir şair olduğuna şaşırmazsınız ama. Neyse, bu kitabı bir benim yani Engin’in, bir de Birol’un ağzından okuyacaksınız. Mihrimah’ı facebooktan o kadar dürttüğüm için bir kısım da onun ağzından.
“Bilgisiz bir insana, derin konulardan bahsedersen sesi daha fazla yükselerek otomatik olarak itiraz eder. Bilgisiz bir insanı susturmanın tek yolu; anlattığın şeyin hiçbir mana içermemesiyle ilintilidir.”
Yazarın mizahi yönünü öyle seviyorum ki ince esprileri yakaladığım anlarda gülmemi durduramadım. Yani mesela sürekli A haber izleyen kayseri menşeili japon robot Cevriye, balkona atılan kayıp kedi bacağı ve suni kel gibi kavramları başka kitapta arasam da bulamam Kitap argo içeriyor evet ama bazı okurlar için bahsedilen konular argodan bile ağır gelebilir, tamamen görüşünüze bağlı örn. “tepkisiz bir koyun olmak”. Alt mesajları da çok iyiydi, Cevriye’nin sonda yazdığı not gibi… Mentionsız laflar yağıyor kitapta. Yakalayabilene anlamlı 🩷
“Her gülüş, varoluş kaynağını sevgiden almaz. Şeytan da arada gülümser.”