2022 63. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2022 17:30
Empati, ikili ilişkilerimizde çok önemli bir faktördür. Kendimizi karşı tarafın yerine koymak, onun duygularını anlamak gerçekten zordur. Ama birçok ikili ilişkide engelleri aşabilmenin yolu da empatiden geçmektedir. “Harvard Business Review” serisinden "Empati" kitabı da, iş yaşamını merkezine alarak, duygularımızın iş hayatımızı nasıl etkilediğine, zor durumlarla ve zor insanlarla nasıl başa çıkabileceğimize dair ilham veren denemelere ve araştırmalara yer veriyor. Empati gösteren liderlerin odaklandıkları konular, üç başlık altındadır: Bunlardan birincisi bilişsel empatidir, başkasının bakış açısını anlama becerisidir. Liderin astlarından en iyi performansı alabilmesi için gerekli en temel becerilerden biridir. İkincisi duygusal empatidir ve başkasının hissettiğini hissetme becerisidir. Ve duygusal empati, korteksin altında yer alan ve derinlemesine düşünmeden hızla hissetmeyi sağlayan, beynin evrim öncesi bölümlerinden amigdala, hipotalamus, hipokampüs ve orbitofrontal korteksin yönetimindedir. Bu merkezler başkasının duygusal durumunun bize yansımasını sağlar Üçüncü başlık ise empatik ilgidir, yani başkasının sizden beklentisini sezme becerisidir. İnsanların sizin için besledikleri duyguları da anlamanızı sağlar. ️Bir elemanınız hata yapıyorsa, bu durumda nasıl tavır sergiliyorsunuz? En yaygın çözüm çalışanı cezalandırmaktır. Çünkü çalışan, verilen cezadan ders alacaktır ve bu ceza ekibin geri kalanını da dikkatli çalışmaya yöneltecektir. Bu çözüm çok YANLIŞTIR ! ️Çalışanına empatik yaklaş, şefkatli davran ve kaos anlarında sakin kalarak kendini çalışanının yerine koy, bağışlayıcı ol ve sorunun kök nedenini bularak bu hatanın bir daha olmaması adına ekibine gerekli eğitimi ver. İşte o zaman bu güvenilir davranışın, çalışanının performansını yükseltir ve o performans tüm ekibi motive eder. Empatik yaklaşıma sahip olabilmenin yolu iyi bir dinleyici olabilmekten geçiyor. Lütfen ikili ilişkilerimizde karşı tarafı dinliyormuş gibi yapmayalım, sırf cevap vermek için dinlemeyelim. Karşı tarafı anlamak için dinleyelim ve bunu da karşı tarafa hissettirelim. #Empati #Kitap #kitapincelemesi #kitaptavsiyesi #kitapyorumu #duygusalzeka
Empati - Duygusal ZekaHarvard Business Review · Optimist · 2018220 okunma