Evlilik Ahlakı
2024 18. kitabı
Bu kitap yazarın okuduğum 2.kitabı oldu. Yazar konuya giriş yaparken kelimelerin kökeni kısaca ele almış. Bu neden önemli diye bakacak olursak; kitabın adı “Evlilik Ahlakı” evlilik de sevgi ekseninde kurulan bir müessese. Yalnız, sevgi Kuran’da 3’e ayrılıyor; Ülfet, Meveddet, Hub. Bu kelimelerin hepsi sevgi anlamına gelse de sevgi tek bir çeşitten ibaret değil. Kitabı okuyunca da göreceksiniz. Tanışmaya vesile olan sevgi, tanıdıktan sonra zamanla oluşan sevgi ve doğuştan olan sevgi. Konular sistematik olarak ele alınmış ve yalın bir dil ile okuyucuya sunulmuş. Hadis ve ayetler ile ele alınan konunun desteklenmesi ise ayrı bir güzellik oluşturuyor. Burada kitabın içindekileri tek tek anlatmak niyetinde değilim. Sadece, merak uyandırması için kısa kısa değineceğim. Evlilikte önemli olan hususların başında denklik meselesi geliyor. Denklik; dinde, dindarlıkta ve genel durum olarak ifade ediliyor. Bunların her biri ayrı ayrı öneme sahip. Mesela kendisine ev kadını olacak bir eş arayan erkeğin gidip de tıp fakültesi mezunu bir kız ile evelenmek istemesi, durumda denkliğe aykırılık oluşturduğu için mantıksız bir tercih oluyor ve bu konuda ısrar etmek ise zulme kapı aralamak manasına geliyor. Evlilik Allah’ın emri denilerek imkanı olan herkesin evlenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Evlilik için aracılık etmekten kaçınmak değil bilhassa bu iş ile ilgili olmanın fazileti övülüyor. Nikahın şartları nelerdir, boşama hakkı kime aittir gibi meselelere değiniliyor. Sünnete uygun olan düğün ve uygun olmayan düğünün kriterleri nelerdir sayılıyor. Evlilik sorumluk gerektirir diyerek Hz.Ali’nin evlilik masrafları için elinde olan azıcık malına rağmen zırhını satması takdir ediliyor. Hz. Osman’ın ise zırhı satın alıp Hz.Ali’ye düğün hediyesi olarak vermesi gerçekten harika bir örneklik teşkil ediyor. Evin reisi baba, erkektir denilerek Kur’anda geçen kavvam ifadesinin önemi vurgulanıyor. Evlilikte asıl gaye Allah’ın rızasını çekecek bir birliktelik kurmak ve huzuru korumaya yönelik adımlar atmak denilerek evliliğin esas gayesi vurgulanıyor. Resulün aile hayatında yaşadığı sıkıntılar ve bu sıkıntıların ayet olarak inmesi, ders almamızı gerektiren meseleleri ortaya koyuyor; talak, tahrim, ilâ hadiseleri. Çok eşliliğin hükmü ve bu konuya bakış açımız nasıl olmalı, evlilik kader mi tercih mi buna değinilip sona eriyor. Ben kitabı çok beğendim. Bazı meseleler biraz daha detaylı ele alınsaydı 10 puan verecektim. Yine de çok faydalandığım bir eser oldu.
Evlilik AhlakıMuhammed Emin Yıldırım · Siyer Yayınları · 20195,3bin okunma