Tarihi yapı ve mekanların gerçekliğine, tarihi olayların gerçek kaynaklara dayanılarak hazırlanmış ve kurgusal olarakta yazarımızın kaleminin değdiği bu eseri okuyunca etkisi üzerimizde uzun bir süre kalacağına eminim ki bu eserde bahsedilen konulari ve mekanların gizemini de tekrardan araştırmaya başlayacağım.
Üç farklı zaman dilimine ayrılmış konular bir bütünlük halinde ve birbirlerine bağlantılı zincir gibi aktarılması okurken büyük merak uyandırıyor. Bir bakıyorsunuz , Tuba ve Olcay komser 17 yaşında cinayete kurban gitmiş bir kızın arkasındaki gizemi çözmeye çalışıyor. Bir bakıyorsunuz Roma dönemindeki bir kölenin yaşadığı ızdırap daha sonra yaşadığı , başına gelen olaylar ile o dönemin zamanında verilen kararlar , insanların, ülkenin durumunu okuyorsunuz . Bir bakıyorsunuz Osmanlı döneminde Deli Hacı ile tanışıp köle tüccarlarının ortamına girip tabi dini yönden görüş ve aradaki farklılıkları da o dönemin yaşanmışlıkları içinde buluyorsunuz.
İstanbul tarihi yapısı ile birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış bir mekan . Tarihi eserler ve tarihi belgeler ile hala gizemi, sırrı çözülemeye çalışılıyor . Bu eserde Tuba Komser arkadaşı Asuman yıllar öncesine ait bir yazıt ve Osmanlıca bir günlük buluyor ve çevirisini yaparak şifreleri çözmeye çalışıyor . Şimdiki zamanın cinayeti ile ne alakası var , arkalarında nasıl bir örgüt ve birlik var teker teker onlarla birlikte bizlerde bulup çözmeye çalışıyoruz.
Hele ki Coronavirus olayalara nasıl dahil edilmiş bu konuya da bu eserde yer verilmesini taktir ettim ki tarihi kurgularda Halil İnancık hocamın da bir bölümde isminin geçmesi onurlandırdı beni .
Punto küçük 500 sayfalık bir eser heyecanını düşürmeden su gibi akıp gidiyor . Kesinlikle tarihin hele ki gerçek olayların yer verildiği tabi günümüz polisiye kurgusunun da harmanlandığı bu kıymetli eseri herkesin okuyup , bilinçlenmesi gerekir .
CONSTANTİNAPOLİS , İSLAMBOL , İSTANBUL
üç ayrı zaman üç mekan süregelen büyük oyunlar sizleri bekliyor .
SemraThe Secret of ConstantinapolisMustafa Yurttutar